avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare la Brasov,
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare la Brasov,

Debransare in Brasov,
Avand in vedere calitatea foarte proasta al agentului termic (atat ca perioade de livrare, cat si ca parametrii tehnici), din dorinta fireasca de a avea un confort decent, am demarat procedura de renuntare la a mai cumpara agent termic din sistemul centralizat – livrat si distribuit prin CET / S.C. TETKRON S.R.L. Brasov.
Pe langa diferitele “conditii” stabilite de catre S.C. TETKRON S.R.L. Brasov, cu termene de rezolvare/emitere a unor documente intr-un interval de pana la 45 de zile; lucratoare ?, se mai si monopolizeaza asa zisa debransare – in sensul ca numai firma lor, respectiv numai S.C. TETKRON S.R.L. poate executa separarea/taierea instalatiilor mele interioare proprii de incalzire (calorifere) si a racordurilor pentru apa calda menajera (lucru totalmente netransparent, preferential, ilegal, etc., “bineinteles”, contra unei sume fixe exagerat si nejustificat de mare !!!.
Mentionez ca este vorba efectiv de lucrarile de taiere/separare de la coloanele care traverseaza apartamentul meu, coloane care sunt proprietatea mea individuala cat si comuna cu ceilalti proprietari din condominiu, nefiind nicidecum vorba de o debransare din reteaua sistemului centralizat al orasului, eu renuntand efectiv doar la a mai cumpara marfa si serviciile nesatisfacatoare pe care le ofera CET / S.C. TETKRON S.R.L. Brasov, la care drept “pedeapsa?” pentru incompetenta lor sa platesc cat si cui vor ei.
Intrucat consumul total de energie termica pentru incalzire si cel pentru apa calda menajera este contorizat la nivel de condominiu, verificarea debransarii din coloanele ce traverseaza apartamentul si realizarea unei surse independente pentru incalzire si apa calda, este interesul numai al administratiei asociatiei de locatari, care eventual, in cazul in care nu dispune de un instalator autorizat, poate solicita o verificare a modului de executare a lucrarilor cu un alt specialist.
Probabil pentru a mai justifica ceva din sumele solicitate, mai trebuie sa faci “cereri” pentru: aviz tehnic de deconectare, referat tehnic de specialitate, cu toate ca este necesar ca eu, in prealabil, sa obtin o documentatie tehnica elaborata de catre priectantul general, respectiv PROIECT Brasov. “Normal” nu poti demara nimic pana nu “platesti debransarea!”.
Intrebare: Oare chiar suntem obligati sa achitam catre CET / S.C. TETKRON S.R.L. Brasov, toate sumele solicitate, executand numai cu domniile lor lucrarile de separare/debransare , sub amentarea aplicarii unor amenzi in caz de neconformare ? Cine are competenta si care este baza legala de a aplica aceste amenzi ? Care ar fi caile de atac si sansele reale de castig in cazul in care totusi se ajunge la o amenda ?
Daca cineva ma poate lamurii, va multumesc,
Daca a-ti inteles ca singura interesata de actiunea debransarii este asociatia pentru a va scadea de la repartizarea consumurilor lunare de ce mai va adresati regiei locale?.:O
Cred ca nu a-ti inteles clar: am solicitat "oficial" de la regia locala "debransarea" nu pentru a fi scazut de la plata consumurilor individuale si comune lunare, doream doar o "despartire" amiabila si intr-un cadru legal, dar dau efectiv de niste piedici si taxe nejustificate (parerea mea personala - si nu numai, va rog sa ma credeti!; ar fi suficient sa stati o ora la registratura si pe holul acestei regii, si va veti lamuri cu siguranta). Am solicitat doar un punct de vedere de la un bun cunoscator a legislatiei specifice al cazului!
Va multumesc,
Se pare ca nu avem incotro. Pentru a instala o centrala de apartament trebuiesc mai multe aprobari, proiect.... Printre aceste aprobari trebuie si aceea a furnizorului actual, a furnizorului care ramane totusi in continuare in relatie contractuala cu asociatia de proprietari din care facem parte.
La mine (ca la multi vecini), debransarea s-a realizat efectiv, fizic, faptic de meseriasii firmei care mi-au instalat centrala, au facut proiectul, au schimbat toata instalatia, caloriferele... Dar, legal trebuia facuta de meseriasul furnizorului de agent termic centralizat. Am fost la sediul lor am facut cererea, mi-au aprobat-o dupa o luna si-am platit operatiunea de debransare. Apoi mi-au dat telefonul unui maistru sa ma planifice pentru debransare. Am vorbit cu acesta la telefon. La data si ora stabilita, maistrul a venit, a constatat si-a intocmit un proces verbal din care reiese ca EL ar fi facut debransarea. Cu acest proces verbal si dovada platii acestui serviciu am reusit sa inaintez si-n cateva zile am avut centrala, apa calda, caldura...
Legea nr.325/ 2006 Legea serviciului public de alimentare cu energie termica

Protectia utilizatorului de energie termica

Art. 30. - (2) Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala, cat si pe verticala;
b) acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire;
c) anuntarea, in scris, a operatorului care are si calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile inainte.
(4) Deconectarile/debransarile prevazute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza in timpul sezonului de incalzire.
(5) Deconectarile/debransarile prevazute la alin. (1)-(3) se efectueaza numai de catre operatorul care are si calitatea de furnizor, in termen de maximum 45 de zile de la data solicitarii, dupa verificarea documentelor care dovedesc indeplinirea conditiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de catre solicitant.


ORDIN nr. 91 / 2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica

ART. 246 - Deconectarile individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termica din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) sa se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) sa existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinta sau cu alta destinaţie cu care cel care doreşte debransarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care sa rezulte ca sunt de acord cu debransarea şi cunosc influentele debransarii asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;
c) sa existe documentaţia tehnica prevăzută la art. 254 lit. g);
d) solicitantul sa aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consuma, în cazul în care continua sa folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debransare
ART. 247 - În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate sa nu fie influentate şi sa fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.
ART. 248 - Furnizorul are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 246 şi 247 înainte de a emite avizul de deconectare.
(2) În cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul este îndreptăţit sa aplice penalizări la factura, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectarii.
ART. 249 - Deconectarile individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectari anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.
ART. 251 - Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinta şi nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinta sau alta destinaţie cu o sursa alternativa de producere a energiei termice.
ART. 252 - (1) Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părţile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari/locatari şi cu acordul proprietarilor direct afectaţi.
(2) În procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul ca aceştia au înţeles ca deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creste.
(3) Proprietarii direct afectaţi sunt:
a) proprietarii apartamentelor care au pereţii comuni cu casa scării în zona de intrare în condominiu sau la fiecare etaj;
b) proprietarii care au pereţi comuni cu uscatoriile sau spălătoriile în care sunt montate, conform proiectului, corpuri de încălzire.

SECŢIUNEA a 2-a
Drepturile şi îndatoririle utilizatorilor

ART. 254 - Utilizatorii de energie termica au următoarele obligaţii:
g) sa nu modifice instalaţiile de încălzire centrala, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsidera ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor;
Am inteles, auzisem de aceasta "procedura"!!! Tocmai plata acestei operatiuni neoperate ( furt?, abuz?, nici nu stiu cum sa-l numesc!) dar incasata cu generozitate catre furnizor am incercat sa nu-l platesc, ca doar si orbul vede ca nu e corect.
Va multumesc,

Alte discuții în legătură

Debransare sistem centralizat de termoficare anatole anatole O cunostiinta a fost informata de Presedinta asociatiei de proprietari de care apartine,caci cei care au ramas pe caldura si apa calda la sistem ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face? alejandra alejandra buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)
Debransare radet lorelena1306 lorelena1306 Stimati domni, Doresc sa fiu informata in legatura cu debransarile de la Radet: - Aproba RADET-ul debransari?? -Ce acte am nevoie pentru a ma prezenta la ... (vezi toată discuția)