avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt obligată să răspund unei solicitări de a fi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt obligată să răspund unei solicitări de a fi martoră într-un proces civil?

buna ziua. o persoana doreste sa ma citeze intr-un proces ca martor. intrucat nu imi stie datele a venit la sediul unde lucrez si mi-a cerut datele personale pentru a mi se trimite o citatie. cum trebuie sa procedez in aceasta situatie? am obligatia sa ii furnizez datele solicitate? va multumes c mult!
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 09:52, 11 Noiembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca cunoasteti in mod direct (adica daca ati vazut/auzit) fapte sau imprejurari care pot ajuta la lamurirea problemei aveti obligatia morala de a il ajuta si de a va prezenta ca martor. Adica nu vi se va intampla nimic daca nu-i dati datele personale sau refuzati sa va prezentati ca martor deoarece in Romania in procedura civila problema martorilor este a partilor, statul multumindu-se sa incaseze banii pentru taxa de timbru si sa ii puna in vedere reclamantului prin vocea judecatorului "sub sanctiunea anularii cererii"/"sub sanctiunea suspendarii judecatii" sa arate numele si adresa martorilor.
Asadar, daca va prezentati si depuneti marturie veti face un lucru normal si firesc, pe care in tarile in care ne-ar place sa traim oamenii il fac voluntar.
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
va multumesc mult pentru raspuns.
situatia mea este ca eu consinder ca nu ii pot ajuta si in plus procesul este in alta localitate la aproximativ 3 ore de mers cu masina si am o sarcina cu probleme. imi este peste mana sa plec. am posibilitatea sa solicit sa fiu audiata in localitatea de domiciliu daca demonstrez cu hartia medicala pb de sanatate? va multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Instanta poate dispune sa fiti ascultata in localitatea de domiciliu daca exista acolo o instanta de acelasi grad sau instanta de acelasi grad in circumscriptia careia domiciliati.
art. 261 Cod pr. civ.
Dacă, din motive obiective, administrarea probelor nu se poate face decât în afara localităţii de reşedinţă a instanţei, aceasta se va putea efectua prin comisie rogatorie, de către o instanţă de acelaşi grad sau chiar mai mică în grad, dacă în acea localitate nu există o instanţă de acelaşi grad. În cazul în care felul dovezii îngăduie şi părţile se învoiesc, instanţa care administrează proba poate fi scutită de citarea părţilor.

Nu il puteti ajuta in ce sens? N-ati vazut/auzit ceea ce el vrea sa dovedeasca cu marturia d-voastra sau ati vazut/auzit altceva decat crede el?

Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
iuliamd a scris:

situatia mea este ca eu consinder ca nu ii pot ajuta ....

Cu multi ani in urma am luat si dus la spital un batran lovit de un tanar cu celebra motoreta Carpati, care traversase bulevardul dimineata, pe intuneric, prin loc nepermis. Si, dupa cateva saptamani ma suna tanarul si ma roaga sa-l ajut, sa dau o declaratie la militie. Iar eu i-am spus initial exact ca dvs.: domnule, dar eu nu am cum sa va ajut, nu am vazut accidentul. Dar el a insistat, "ma ajutati prin prezenta dvs.".
Si am mers la militie. Si am ramas stupefiat de cate date relevante a scos de la mine, in apararea tanarului, acel militian, pe care le-a consemnat in declaratia mea,
Deci, nu subestimati capacitatea unui profesionist, in acest caz instanta, in a retine lucruri importante pentru pricina in discutie, si mergeti sa depuneti marturie.

Alte discuții în legătură

Dosar penal pentru alcool - martori in instanta, utilitate ContSters68065 ContSters68065 Buna! Pe scurt: oprit de pol. rutiera in trafic, alcooltest 1.54 la mie, spital-recoltare, dosar penal. La spital pol. a chemat telefonic un taximetrist, ... (vezi toată discuția)
Martor fals/conducere fara permis Ene  Dragos Ene Dragos In cazul cercetarii infractiunii de conducere fara permis iar politia are martorul ideal care sustine aceasta fapta in declaratia lui pot cere alt martor?Sunt ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)