avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal

Buna ziua as dori sa va întreb și eu ceva deoarece nu știu cine Mi-ar Răspunde la o astfel de întrebare. Sunt angajata la firma unchiului meu îmi plătesc singura toate contribuțiile atât Pt mine cât și Pt angajator. Astăzi am intrat in prenatal deoarece am 32 de săptămâni voi naște in Decembrie pe 20-24 prin cezariana și as vrea sa știu dacă in tot acest timp mai plătesc toate contribuțiile către stat și o sa recuperez bani sau nu mai plătesc decât anumite contribuții. Va mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
MarianaAngela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 15 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru indemnizatia de maternitate se plateste numai contributia de asigurari sociale.

Conform Codului fiscal, nu se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.
Asta înseamnă ca atât eu cât și angajatorul o sa plătim pe tot parcursul prenatalului, concediul de lauzie și cei doi ani de concediu de creșterea copilului Pt asigurările sociale? Și de când sunt intrata in concediu prenatal și lauzie angajatorul este obligat sa îmi mai de-a salariu? Va mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru perioada de CCC nu platiti nimic dvs sau angajatorul.

OUG 111/2010
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și (5), plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
....

art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din cic in concediu de maternitate bw_vision bw_vision Buna ziua, Am optat pt concediu de maternitate cu plata indemnizatei 1 an, apoi am ramas acasa, tot in concediu de crestere a copilului, dar fara plata ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa nastere lilu2014 lilu2014 Dupa nastere, mama mai este asigurata? Daca da, cat timp? Dupa nasterea copilului eu voi sta acasa, deci nu ma pot angaja. Imi pot plati singura asigurarea ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil MMB MMB buna ziua, am rugamintea de a-ma ajuta cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie. M-am intors din concediu crestere copil in Aprilie 2012, cand ... (vezi toată discuția)