In conformitate cu prevederile OUG 54/2006 aprobat si modificat prin Legea 22/2007, privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, "contractul de concesiune este acel contract, incheiat in forma scrisa, prin care o autoritate publica, numita concedent, transmite pe o perioada determinata, unei persoane denumite concesionar, care actioneaza pe riscul si raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun proprietate publica, in schimbul unei redevente".
Mai departe voi incerca sa va raspund cat mai precis, punctual:
1. Durata maxima prevazuta de lege este de 49 de ani de la data semnarii, nu 50.
2. Termenul de 10 ani de recuperare a pretului este acel termen in care concedentul isi obtine, din plata redeventei, valoarea estimata a bunului, la data concesionarii lui. Aceasta estimare se face, de obicei in caietul de sarcini al procedurii de concesionare, pentru justificarea concesionarii bunului ce apartine autoritatii publice.
3. Pe cale de consecinta a definirii legale a concesionarii, pe care v-am citat-o la inceputul raspunsului, plata redeventelor reprezinta numai plata transmiterii si utilizarii bunului pe perioada contractuala. Aceasta nu exclude insa posibilitatea existentei in contract a unor clauze (precum cea de preemptiune la cumpararea de catre concesionar, in situatia in care, la sfarsitul perioadei de concesionare, concedentul hotaraste sa vanda bunul) favorabile concesionarului in diferite situatii.
4. Este foarte important de vazut contractul.