avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Chirie. Declaratia 220. Sistem real
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Chirie. Declaratia 220. Sistem real

Buna seara,

Mi-as dori sa stiu, ca proprietara, pentru inchirierea unei singure camere din apartament, daca optez pentru optiunea “Sistem real”, cum va trebui sa procedez eu ? Mai exact:

1. a) Ce cheltuieli deductibile pot aduce ca dovada ? Ma gandesc la renovari, plata luminii, plata intretinerii ? Cumva rata la banca ?
1. b) Cum se aduc dovezile ? de genu:bon stampilat, factura cu stampila..etc.
1. c) Dovezile(valoarea) respective sunt valabile doar pentru anul in care se depune declaratia 220 ?
1. d) Unde se aduc dovezile si daca trebuie sa primesc numar de inregistrare pentru ceea ce am depus. Trebuie completat vreun alt formular pentru aceste dovezi ?
1. e) Sunt valabile doar dovezile(bonurile) in perioada contractului de inchiriere ? Intreb acest lucru deoarece as vrea sa stiu, daca incep o renovare acuma, adica cumpar tot felul de produse, si apoi peste 1 luna inchiriez, dovezile(bonurile) de dinaintea datei inchirierii sunt valabile pentru deductibilitate ? Nu de alta, dar banuiesc ca o renovare(din partea proprietarului) se face inainte sa vina un chirias.

2. Ce se intampla, daca nu aduc dovezile pentru sistemul real ? Ma trezesc ca mi se aplica 16% si 5.5% direct la valoarea chiriei din contract ? Sau ma vor transfera automat pe forfetar si mi se aplica mai intai acel 40% din chirie ?

3. Am citit ca pentru sistemul real si alte cazuri, trebuie sa depun o declaratie de venit realizat pana la data de 25 mai. De ce ? Ce rost are ? Venitul realizat nu este acelasi lucru cu venitul net estimat din declaratia 220, evident mai putin impozitul sau CASS ?

4. Am tot vazut ca se precizeaza acest lucru “pe baza datelor din contabilitate”. Care e faza ? Ca persoana fizica, ce treaba am cu contabilitatea ? Nu’s de ajuns acele dovezi(bonuri…etc) ?

5. Cei care au un loc de munca, adica platesc deja CASS din salariu, au vreo sansa sa dea in judecata STATUL pentru a recupera si a nu mai plati CASS-ul din chirii ? Mi se pare aberant sa platim tot felul de taxe in plus la orice venit. Nu-i de ajuns impozitul de 16% ? De ce nu platim CASS si pentru cumpararea unui covrig din magazin ?

6. CASS-ul se aplica la venitul impozabil din chirie sau la salariul minim pe economie ?

7. Optarea pentru sistem real poate fi si pentru inchirierea unui singur apartament ? Sau este doar de la 5 contracte de inchiriere in sus ?
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2017
Irina_sebea, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract anaf pt chirie Monica Claudia Monica Claudia Cat se plateste real in cazul inchirierii unui apartament 16 sau 21 % ( 16% impozit + 5 % CAS) sau numai 16 %. Am auzit tot felul de variante . Multumesc (vezi toată discuția)
Chirie apartament tzuku51 tzuku51 Detin un apartament in Bucuresti pe care as dori sa-l inchiriez pentru o perioada de minim 1 an. Cum trebuie procedat,ce demersuri trebuie facute la fisc,ce ... (vezi toată discuția)
Impozitul din inchiriere imobiliara ContSters70318 ContSters70318 In cazul in care sursa de venit a unei persoane provine din dreptul de proprietate(chirie) iar valoarea acesteia nu depaseste venitul minim garantat,mai ... (vezi toată discuția)