avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

neconstitutionalitate

In 91 a fost publicata o lege ce continea un art X. In 2003 a aparut o alta lege care a abrogat art X din lege.
Totusi in baza art X s-au luat decizii, hotarari samd in instanta, evident, prin urmare art X inca mai produce consecinte juridice.
La aceasta data, se poate ridica in instanta, exceptia de neconstitutionalitate a art X care a fost abrogat in 2003? (exceptia este motivata, perfect intemeiata)
In drept, constatarea neconstitutionalitatii ar duce la anularea tuturor actelor care s-au bazat pe acest art X...corect?
Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 22:57, 15 Octombrie 2009
Cand s-au luat decizii, hotarari s.a.m.d. in instanta, articolul x nu era abrogat! Sunt sute de cazuri de articole abrogate in legislatia din Romania. Am da peste cap tot sistemul, deci nu se poate!:(
puteti da mai multe detalii?
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
alex1234, utilizator
din situatia descrisa, imi pare ca este mai degraba o problema de aplicare a legii in timp nu o chestiune de constitutionalitate.

ati putea sa dati mai multe detalii. ce lege, ce articol. daca este vorba intr-adevar de aplicarea legii in timp, sunt si acolo anumite situatii etc.

apoi ce articol din constitutie incalca si cu ce motivatie?
maark a scris:

Cand s-au luat decizii, hotarari s.a.m.d. in instanta, articolul x nu era abrogat! Sunt sute de cazuri de articole abrogate in legislatia din Romania. Am da peste cap tot sistemul, deci nu se poate!:(

Este adevarat ca sunt sute de cazuri de art abrogate....dar nu erau neconstitutionale!
Cand s-au luat decizii samd.....art X nu era abrogat dar era neconstitutional!

pt "dislexic"
apropo de intrebarea apoi ce articol din constitutie incalca si cu ce motivatie?
Ceea ce pot spune in mod public este cam asa: Cf Constitutiei numai A are dreptul sa faca o actiune sa-i zicem B iar art X vine si spune ca si C poate face actiunea B.
a fost destul sugestiv exemplul....?
Prin urmare daca C a facut, in baza art X dintr-o lege, ceea ce prin Constitutie numai A are dreptul ...atunci cum numiti art X?.....care acum este abrogat...
Avand in vedere putinele date furnizate si analizand problema abstract(ipotetic, pur teoretic), articolul X, chiar daca in prezent nu mai produce efecte, pare a contraveni Constitutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie neconstitutionalitate articol abrogat natyca natyca In 91 a fost publicata o lege ce continea un art X. In 2003 a aparut o alta lege care a abrogat art X din lege. Totusi in baza art X s-au luat decizii, ... (vezi toată discuția)
Codul muncii daniel20pet daniel20pet Buna ziua! Imi poate spune cineva daca s-a abrogat art. 52 alineatul 1 litera b din Codul Muncii ? (vezi toată discuția)
Legea 230/2007 ,asociatii de proprietari dumitru suiu dumitru suiu Buna ziua . Intr-o speta privind anularea hotararilor unei adunari generale a proprietarilor,la fond,insa la un an de la data inceperii actiunii ... (vezi toată discuția)