avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Art.52 (1) din Norme metodologice de aplicare a legii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Art.52 (1) din Norme metodologice de aplicare a legii 230/2007 își pierde valabilitatea dacă mărim sau scădem SET în apartamente?



Buna ziua
Un exemplu- Se modifica suprafata radianta in apartamente prin debransari respectiv adaugari de calorifere. Pentru a imparti corect energia termica este necesara recalcularea SET din apartamente.
Dupa parerea mea, acest lucru nu ar trebui sa o excluda suma oarecare calculat pentru spatiile aflate in proprietate comuna. Inteleg aici ca toti care au aceeasi suprafata utila vor avea aceeasi suma de platit din suma calculata pentru proprietati comune. SET-urile din apartamente nu ar trebui sa influenteze procentul din factura repartizat pentru incalzirea proprietatilor comune specificat in art 52 (1) din citatul de mai jos.
Intrebarea mea este daca logica mea este buna sau eronata, fiind cenzor in asociatie ma intereseaza ca legea sa fie aplicata corect, indiferent de avantajele sau dezavantaje unora.

Conform Norme metodologice de aplicare a legii 230/2007"citat:
Art. 52
""(1)Cheltuielile cu consumurile comune de energie termica din spatiile aflate in proprietate comuna, si anume casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri si altele asemenea, se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza care ii revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate sau cum a fost recalculata conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
(2)Pentru calculul cheltuielilor cu incalzirea spatiilor comune, precum si pentru alocarea, incasarea si plata sumelor aferente contractului individual de prestari de servicii energetice, societatea prestatoare poate incheia un contract de prestari de servicii cu asociatia de proprietari. Valoarea contractului se negociaza intre parti.
(3)Proprietarii apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta deconectati de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al cladirii au obligatia sa-si asigure o alta sursa de incalzire.
(4)Daca proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta modifica suprafata echivalenta termic de incalzire din apartamentul sau din spatiul pe care il detine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru incalzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile luate in calcul, fara a modifica cota indiviza a apartamentului. ""
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: db03uie , utilizator 21:16, 19 Noiembrie 2017
Sigur ca da, cota-parte indiviza de proprietate provine din situatia suprafetelor utile, insa in cazul descris de catre dvs. (modificari ale SET-urilor initiale), la repartizare costurilor cu incalzirea, folositi-va de suprafetele utile modificate.
Vedeti ce zice art. 52 (4). Lasati cota-parte indiviza de proprietate in pace - cu toate ca, doar in cazul reparizarii costurilor cu incalzirea se poate recalcula si c.p.i. - dar atentie, doar in aceste cazuri.
Am explicat si in topicul deschis de catre dvs., din 8 nov. 2017, cum se procedeaza pentru ca smecherii care si-au marit SET-ul caloriferelor sa li se repartizeze costuri cu incalzirea locuintei, in mod corespunzator.
Nu amestecati intereul termoficarii si al primariei in aceste discutii.
Termoficarea emite o factura care trebuie achitata. Cum? Pe dansii nu-i intereseaza.
Primaria nu vrea sa aiba "discutii" cu proprietari nemultumiti.. Stabiliti in com. ex. o procedura si urmati-o. Dvs. urmariti sa se respecte procedura.
Mult succes!
Domnul Grecu, multumesc pentru raspuns, dar noi avem o situatie in care vor sa faca abstractie de consumul comun. Adica vor sa imparte si consumul comun cu SET calorifere din apartamente. Iar in acest SET nici macar conductele verticale de distributie sau de incalzire nu se vrea calculata in SET apartamente. Astfel cine s-a debransat de caldura , nu trebuie sa plateasca pentru consum comun de energie. sustinand ca nu are calorifere in apartament. Nu stiu cum sa le explic, ca acest lucru nu este corect. Ma puteti va rog sa ma ajutati cum sa le conving sa faca corect calculele?- dar sa fie si sustinut legal. Eventual sa comandam o inventariere si in subsol si astfel cota parte subsol va fi impartita si pentru apartamente si pentru magazinele debransate prin care trec conductele de distributie? Nu am idee cum ar fi mai bine! Nu am niciun ajutor, ma macina neputinta.
Multumesc anticipat pentru atentia acordata.
In Ordinul 233/2004 al ANRSC se explica cum se procedeaza in cazuri ca al dumneavoastra.
Pe scurt, se modifica suprafata apartamentului conform cu modificarea SET si se reface calculul cotelor indivize.
Suprafata modificata se foloseste numai pentru calculul caldurii..

Ordinul 233/2004 al ANRSC
ART. 17
(1) Dacă într-un apartament s-au produs modificări asupra
corpurilor de încălzire - tip, număr de elementi şi altele asemenea
- fata de situaţia iniţială prevăzută în proiectul imobilului, se va
recalcula suprafata utila care se ia în considerare la repartizarea
cheltuielilor individuale pentru încălzire, prin:
a) mărirea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate
proporţional cu un coeficient reprezentând raportul dintre noua
suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încălzire din
apartament şi suprafata echivalenta termic iniţială a tuturor
corpurilor de încălzire din apartament, în cazul în care modificarea
s-a făcut în sensul sporirii confortului termic;
b) diminuarea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate
proporţional cu un coeficient reprezentând raportul dintre noua
suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încălzire din
apartament şi suprafata echivalenta termic iniţială a tuturor
corpurilor de încălzire din apartament, în cazul debransarilor
parţiale.
(2) Recalcularea suprafeţei utile înscrise în actul de
proprietate se face numai în baza procesului-verbal de constatare a
modificării suprafeţei echivalente termic, întocmit de comitetul
executiv al asociaţiei de proprietari şi avizat de furnizorul de
energie termica.
(3) Pentru determinarea noilor suprafeţe echivalente termic,
rezultate în urma modificării suprafeţelor echivalente termic
iniţiale ale corpurilor de încălzire din locuintele sau spaţiile cu
alta destinaţie decât cea de locuinta, reprezentantul legal al
asociaţiei de proprietari poate solicita sprijinul furnizorului de
energie termica.
Domnul Carturarul,
Nu ati specificat nimic despre consum comun de energie. Presupun ca acel consum comun nu ar trebui sa difere la aparetamentele cu aceeasi suprafata utila din proiect. Suprafata echivalent termic s-a schimbat doar in proprietati individuale, la care dupa cum ati specificat si dumneavoastra se va modifica suprafata utila inmultind cu un coeficient rezultat in urma adaugarii sau debransarii caloriferelor din apartament. Consumul comun se va impartii in continuare conform suprafata utila a proprietatilor. Consumul in comun se va shimba doar procentual, dar se va impartii mai departe cota parte indiviza (suprafata utila conform proiect)
Costul incalzirii va fi suma intre SET recalculat in prorietate+ suma pentru consum comun clculat dupa suprafata utila.
Astfel nu vor fi scutiti de plata nici cei debransati total , avand in vedere ca si ei beneficiaza de caldura din casa scarii, spalatorie, de caldura emisa de conductele de distributie, de conductele de incalzire etc....
Cel putin eu asa inteleg Art.51 din Norme metodologice de aplicare a legii nr.230/2007.
Dumneavoastra aveti alta parere?
Multumesc pentru atentie,
Doresc sa aflu mai multe pareri despre inventariere calorifere si impartirea facturii de incalzire.
Multumesc tuturor atentia si parerea impartasita despre acest subiect.
legea in vigoare este simpla si clara: caldura se repartizeaza (la pausal) dupa suprafata utila a apartamentului.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura ursulina ursulina Bună ziua! Este corectă calcularea cotei de căldură pe suprafaţă echivalent termic şi nu pe cotă parte indiviză? Am această problemă, deoarece ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)