Intr-o cauza penala, deoarece partea civila nu a fost prezenta atunci cand s-a dispus efectuarea expertizei, nu a putut sa propuna expert parte. A fost propus un astfel de expert odata cu depunerea obiectiunilor la raportul de expertiza, iar instanta a aprobat expertul parte odata cu aprobarea unui supliment de expertiza. In aceste conditii, expertul parte poate avea opinii si cu privire la raportul de expertiza initial sau numai cu privire la suplimentul de expertiza ?
Expertul incuviintat (parte), niciodata nu poate avea opinii cu privire la "raportul de expertiza sau supliment la raport"intocmit de expertul desemnat ci doar, cu privire la obiectivele aprobate de instanta. In cazul de fata, numai cu privire la acelea stabilite in cadrul suplimentului, pentru simplul motiv ca el nu a participat efectiv la lucrarile expertizei initiale. Dispunindu-se un supliment, inseamna ca restul opiniilor au fost deja omologate de instanta.
Conteaza continutul suplimentului de expertiza, In mod normal, prin suplimentul de expertiza, instanta de judecata stabileste obiective noi, dar aproba si un supliment de onorariu provizoriu pentru expertul desemnat.
Daca este vorba doar de a raspunde la obiectiunile formulate la raportul de expertiza initial (mentionati ca instanta a aprobat expert parte, o data cu obiectiunile formulate) si pentru lamurirea acestora expertul desemnat are nevoie si de o noua expertiza la fata locului, va participa si expertul parte la expertiza si isi va formula punctul de vedere.
Este posibil ca pentru a-si formula un punct de vedere, expertul parte sa trebuiasca sa se refere si la raportul de expertiza initial, caz in care va trebui sa anunte instanta de judecata care sa aprobe/ sa infirme solicitarea.
In mod normal, expertul parte se poate pronunta asupra raportului de expetiza numai daca participa la expertiza.
Fiecare parte dintr-un dosar are dreptul sa propuna un expert parte pe care il plateste separat si depune documentele de plata la dosar. Expertul parte propus trebuie acceptat de catre organul judiciar. Celelalte parti in dosar pot avea obiectiuni asupra desemnarii unui expert parte de catre una/ mai multe din partile in dosar. Organul judiciar dispune si in acest caz dupa analizarea obiectiunilor formulate.