Bună ziua. Acum o saptamana am avut o discutie mai aprinsă cu managerul meu, deoarece am fost jignit. Lucrez la o casa de pariuri, si mi-a reproșat ca nu am făcut curat asa cum vrea el.. Adica nu am stat sa frec pe jos, pe afara, usa de la intrare.. Dar functia mea este de Casier.. In contract scrie ca trebuie sa fac curat, dar nu scrie sa frec pe jos cu clor, de 2 ori pe zi.. Scrie sa fac curat de bun simț. Acum imi spune ca voi fi penalizat la salariu pentru ca nu am facut curat cum trebuie. Cat de legala estr aceasta treaba?
Art. 251 C.mun. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Astfel, in afara avertismentului celelalte sanctiuni prevazute de art.248 C.mun. se aplica numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare.
Mulțumesc pentru răspuns. Eu ce as putea sa fac? Am fost jignit, amenintat ca o sa fiu dat afara daca nu fac cum vrea el... Ce pot face? Sa accept penalizarea? Sunt foarte multe lucruri in neregulă, deoarece lucrez 12 ore oe zi, sunt platit conform contractului pe 8 ore..
Decizia sanctionare o puteti contesta, chira daca vi se da sa semnati de primirea unui exemplar de pe aceasta decizie.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
ContSters44758
Utilizator 3din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, se pot sesiza autoritatile, dar nu veti castiga prin asta nimic. Nu cred ca ar insemna o satisfactie daca in urma sesizarii cei de la ITM ar aplica o amenda angajatorului. Prin asta nu s-ar rezolva nimic, dimpotriva... Aceste divergente despre care amintiti se rezolva pe cat posibil amiabil, intre parti si fara implicarea vreunei alte institutii. Daca Dvs. ati fi in locul angajatorului si s-ar aplica o amenda in urma unei sesizari inaintate de angajat, oare cum v-ati simti? Sunt aproape convins ca ati inlocui angajatul respectiv cu unul care tace si face.
Si, la fel, nu cred ca trebuie sa se faca trimitere neaparat la litera legii, nu cred ca trebuie varat neaparat un exemplar din Codul Muncii sub nasul angajatorului.
Desigur, asta este doar parerea mea.
s3riouss
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Imi cer scuze ca deviez de la subiect, dar dumneavoastra domnule Attila ce propuneti? Sa stea si sa fie umilit de patron, sa fie platit pe 8 ore cand lucreaza 12... imi cer scuze dar asta este problema... sunt prea multi oameni care stau si inghit toate mizeriile patronilor. Am trecut prin asa ceva, nu credeam ca pot sa gasesc ceva mai bun, taceam si faceam pana la un punct cand a devenit prea nesimtit, l-am reclamat la ITM si la scurt timp mi-am dat demisia. NU sta sa te umileasca,