Buna ziua! Ce pot face in cazul in care, la locul de munca nu imi sunt respectate drepturile de gravida? Doctorul meu mi-a recomandat sa lucrez doar 6h/zi, mi-a dat adeverința in acest sens, însă la locul de munca nimeni nu face nimic, desi le-am dat adeverința de doua saptamâni. Iar eu ma simt foarte rau, însă nimeni nu ma baga in seama. Am incercat sa postez si ieri întrebarea aceasta, dar nu a mers. Va mulțumesc!
Doctorul de familie sau doctorul ginecolog trebuie sa faca o recomandare scrisa care trebuie inregistrata de dvs. la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In urma unei examinari medicale, in functie de rezultatul examinarii si de riscurile profesionale existente la locul dvs. de munca, medicul de medicina muncii confirma sau infirma recomandarile celorlalati medici. Recomandarile medicului de medicina muncii sunt avute in vedere de catre angajator.
Daca nici aceste recomandari nu sunt luate in seama de catre angajator puteti sesiza Directia judeteana de sanatate publica si ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
inspectorSSM
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Trebuie sa anuntati in scris angajatorul , cu numar de inregistrare, asupra stării de graviditate in care va aflati nu doar sa-i transmiteti o adeverinta de la medic. In cazul in care acesta nu-si indeplineste obligatiile legale sesizati in scris Inspectoratul Teritorial de Munca
OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
d)salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
e)salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
Art. 5
(1)Pentru toate activităţile susceptibile să prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncă, a căror listă este prevăzută în anexa nr. 1, angajatorul este obligat să evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncă natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)–e), în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii ori alăptării.
(2)Evaluările prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.
Art. 7
(1)În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
(2)De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori[/b], dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Art. 10 (1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)–e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a)înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);