av.v a scris:
Mutatis mutandis, intelegem ca si chirurgul care nu va garanteaza, in urma unei consultatii (eventrual telefonice!), ca va si opereaza este un chirurg neserios!?...
:) Apoi, avocatul, oricat de "serios" ar fi, este doar persoana fizica, nicidecum juridica! Iar daca va si prezentati, nu puteti fi reprezentat, ci doar asistat!...
:( ... cand vi s-a spus ca "dreptul e stufos" colegul nostru s-a raportat la noi, avocatii... pentru cineva cu capacitatea dvs. intelectuala, facultatea de drept ar dura cel mult 6 luni.
Altfel, va doresc succes!
Analogie dvs. nu se aplica. Dealtfel daca m-as fi luat dupa doctori as fi fost operat la plamani,la ficat si la masele cel putin de la 20 de ani. Au trecut multi ani de atunci insa. Un avocat care se presupune are un minim de experienta si aude "plangere penala", "santaj" sau "relatii de munca", stie deja ce are de facut, spre diferenta de mine care trebuie sa ma documentez zile daca nu saptamani. Practic odata ce se parcurge un demers deja ai structura pe hartie cel putin daca nu si-n minte. Asadar garantia este de fapt minimul de experienta necesar, adica participarea intr-un caz cel putin similar. Raspunsul corect este deci: "Va pot garanta reprezentarea deoarece am experienta cu astfel de cazuri". Raspunsul gresit este: El: "Veniti la consultatie", Eu:"Garantati reprezentarea?", El:"Nu, dreptul e stufos". La 150RON pe consultatie, si sa zicem doi clienti pe zi, inmultit la 21 de zile lucratoare, 6300RON. Pentru mine ar fi suficient daca as avea "vad bun" sa intru in afaceri cu aceasta suma. De fapt am si exact aceasta experienta, m-am dus la o firma de avocatura care este si prima in listele de publicitate, dar a carei consultatie este gratuita; dupa consultare, in care oricum eu am descris legile necesare si documentatia (pe care am si inmanat-o pe cale electronica), n-am mai putut intra in legatura telefonic sau electronic cu ei de atunci. Eu asta numesc neseriozitate, cand in loc sa spuna "nu stiu", sau macar sa minta "sunt prea ocupat", se fac ca ploua. Aceeasi experienta am avut-o cu ceilalti doi avocati pe care i-am contactat mai inainte. O pierdere de vreme. Aceasta atitudine am observat-o prima data la profesori si de-a lungul timpului in toate domeniile, si indic pe aceasta cale o regula majoritar valabila de care dvs. cititorii puteti tine cont cu garantia pe care v-o ofer din experienta.
O firma de avocatura este aceasta "persoana juridica" de care vorbesc, si care atrage respect (nu discut si de ce - o afirm din experienta). Bineinteles ca ma reprezinta pe mine in calitate de persoana fizica, si in acest sens este persoana fizica. Plangerea penala nu prea poate fi scrisa in limbaj "legal" de catre petent, si tocmai de aceea este nevoie de un avocat, care nu cunoaste doar temeiurile legale ci are experienta si cu sistemul.
Avocatul cu care am vorbit nu trebuia sa ma reprezinte in cazuri din toate categoriile dreptului ci doar cel penal si/sau civil. Cred de altfel ca se si recomandase in aceste domenii ale dreptului. Ironia este de prisos, am afirmat ca pot parcurge 300 de articole in 3 zile pentru a-mi determina drepturile conform Codului Muncii, si poate inca 3 sa-mi formulez o pledoarie pe baza lor. Nu am insa timp pentru a-mi sustine cazul total si de aceea am nevoie sa angajez pe altcineva, si fiindca avocatii sunt specializati in asta, asta intentionam. Cineva care a studiat Codul Muncii poate face lucrul acesta pe atat mai repede pe cat are experienta daca si-a structurat cunostiintele si este familiar cu subiectul. E valabil pentru toate domeniile dreptului. Dar ca sa sustin afirmatia dvs., da, cred ca se poate construi un arbore sintetizat pentru a parcurge dreptul chiar si-n 6 luni. Nimeni nu stie totul cand iese din facultate, are doar o baza teoretica, asta e natura invatamantului romanesc. Ce se stie e in functie de efortul depus, iar avocatii se specializeaza pe anumite ramuri, asa cum este indicat si-n acest forum.
Si in ultimul rand voi face chiar eu o analogie. Sa zicem ca sunt chemat la interviu. Eu le spun, "Vin, dar va costa 150RON/ ora", Ei: "Bine, vino, dar garantezi ca stii ceea ce afirmi ca stii si prin urmare te angajezi sa lucrezi la noi?", Eu:"Nu garantez", Ei, evident:"Nici noi nu garantam ca te platim". Mi se pare logic. Nu eu am nevoie de consultatie ci avocatul ca sa afle daca poate reprezenta partea in instanta, la politie etc. In acest sens am creat si documentatia cazului, si inca astept raspuns de la toti cei carora l-am inaintat. Maine voi vedea daca din tot baroul gasesc un avocat sa ma reprezinte, daca nu voi merge pe avocatul din oficiu sau ma voi reprezenta singur dupa caz. Daca ma "aprind" suficient de tare, de fapt daca am timp, o sa scriu un memoriu la ziare si televiziuni, poate primesc suport sau training in acest sens iar ei pot face show din aceasta situatie.