Am primit o citatie pentru somatie de plata de la o firma cu care am colaborat. Eu as fi vrut sa ma prezint in fata instantei si sa cer intelegere intre parti pentru plata datoriei si sa cer si sa nu mi se impuna plata cheltuielilor de judecata care mi se par enorm de mari. M-am consultat cu cineva care m-a sfatuit sa mergem pe calea de nerecunoastere a creantei ca fiind certa, lichida si exigibila si nicidecum pe recunoastere pentru ca instanta nu o sa fie de acord cu intelegerile dintre parti. As dori sa stiu care este parerea dv. si ce sanse imi acordati in in cele doua cai? Va multumesc!
aveti doua posibilitati:
1. sa demonstrati ca debitul care vi se solicita consta intr-o creanta care nu este certa lichida si exigibila. Acest lucru il puteti face daca nu ati semnat facturile care atesta existaenta debitului, sau nu ati semnat contractul in baza caruia s-au emis facturile...depinde de situatie. Trebuie sa aveti in vedere ca respingerea somatiei de plata pe motivul ca creanta nu e certa , lichida si exigibila, da dreptul creditorului sa actioneze pe calea dreptului comun, unde la cheltuieli se vor adauga si taxele de timbru care fluctueaza in functie de debit, nu-s standard 39 de lei, indiferent de debit, ca in cazul somatiei de plata.
2. sa recunoasteti debitul trimitand o scrisoare in acest sens societatii, cu confirmare de primire, iar in fata instantei sa invocati aplicarea art.275 cod procedura civila care precizeaza ca " Paratul care a recunoscut la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, afara numai daca a fost pus in intarziere inainte de chemarea in judecata." Pus in intarziere " inseamna sa fi fost notificat cu privire la debit prin executaor judecatoresc...nu o simpla notificare trimisa prin posta.
Da, exact de acestea am vorbit mai sus, dar in cazul in care recunosc debitul si doresc o intelegere cu creditorul, avocatul mi-a spus ca nu am sanse in instanta pentru ca instanta nu sta sa astepte intelegerile dintre parti, si ca daca recunosc debitul inseamna ca o sa platesc si cheltuielile de judecata...ceea ce nu imi vine sa cred...oare chiar nu se ia in considerare si cerinta mea? Nu stiu sigur cum se procedeaza in cazul asta , se mai da un termen pana la care se pot intelege partile? Tot am impresia ca pe cealalta cale fiind mai lunga...avocatul are de castigat...:hm:
In cazul in care - la primul termen - recunoasteti debitul si invocati art.275, instanta va pronunta o hotarare prin care va obliga la plata debitului fara cheltuieli de judecata.
Urmeaza ca hotararea sa fie executata de buna voie sau silit.
Dupa primul termen de judecata va recomand sa luati legatura cu creditorul pentru a stabili o esalonare.
Fiind vorba de o somatie de plata, din oficiu, instanta va stabili un termen de plata dupa comunicarea hotararii (intre 20 si 30 de zile)
Totul deinde de dvs. Incercati sa ajungeti la o intelegere cu firma si vb cu acestia sa incercati o esalonare. Daca firma va fi de acord, instanta nu se poate opune.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somatie de plata
miruna.c
vreau sa merg pe somatie de plata pentru recuperarea unor creante
ideea e ca observ ca exista intarzieri si din partea societatii creditoare
ar trebui sa ... (vezi toată discuția)