Conform legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, echipamentul de protectie se acorda individual, gratuit (fara costuri din partea lucratorului) conform listei interne de EIP (sortimente, durata de serviciu, etc.) In aceste conditii ce rost ar avea returnarea EIP de catre un lucrator, chiar la plecarea din firma, in afara de casarea acestui echipament returnat ?
HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
Art. 7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata
purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc,
caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual
de protectie
Art. 10
(1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Potrivit dispozitiilor mai sus citate, angajatorul acorda echipamentul individual de protectie gratuit sau dupa caz, cu o cota parte de la lucrator. In ultima situatie se poate impune c/v cotei-parti.
Al.(1) si al.(2) ale art.10 se citesc impreuna, in sensul stabilirii unei cote parte de contributie la costul unui sortiment de echipament, cu conditia asigurarii unei stari de igiena. Dintre sortimentele de EIP, numai fostele echipamente care se distribuiau pe legea veche a protectiei muncii ca echipament de interventie s-ar putea incadra, cu indulgenta - slavuta, pelerina de ploaie, carlige de urcare pe stalpi, papuci izolatori, etc.