avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot reține din venitul unui salariat, la plecarea din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot reține din venitul unui salariat, la plecarea din firmă, contravaloarea echipamentului de protecție a muncii?

Buna ziua, pot retine din venitul unui salariat care a plecat fara sa returneze echipamentul de protectia muncii , fara acordul lui ?

Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 20:58, 23 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicio suma nu se poate retine din salariul unui angajat fara acordul acestuia sau a unei hotarari judecatoresti definitive.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, echipamentul de protectie se acorda individual, gratuit (fara costuri din partea lucratorului) conform listei interne de EIP (sortimente, durata de serviciu, etc.) In aceste conditii ce rost ar avea returnarea EIP de catre un lucrator, chiar la plecarea din firma, in afara de casarea acestui echipament returnat ?
HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
Art. 7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata
purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc,
caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual
de protectie

Art. 10
(1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.


Potrivit dispozitiilor mai sus citate, angajatorul acorda echipamentul individual de protectie gratuit sau dupa caz, cu o cota parte de la lucrator. In ultima situatie se poate impune c/v cotei-parti.
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Al.(1) si al.(2) ale art.10 se citesc impreuna, in sensul stabilirii unei cote parte de contributie la costul unui sortiment de echipament, cu conditia asigurarii unei stari de igiena. Dintre sortimentele de EIP, numai fostele echipamente care se distribuiau pe legea veche a protectiei muncii ca echipament de interventie s-ar putea incadra, cu indulgenta - slavuta, pelerina de ploaie, carlige de urcare pe stalpi, papuci izolatori, etc.
@ POPA GHEORGHE
"cu indulgenta - slavuta, pelerina de ploaie, carlige de urcare pe stalpi, papuci izolatori, etc."

Ce vreti sâ spuneti prin "slavuta"?

Alte discuții în legătură

Echipament carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care este echipamentul de lucru care se acorda muncitorilor necalificati in c-tii si la ce interval de timp se acorda ? ... (vezi toată discuția)
Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)
Securitatea muncii ionita.angelica@yahoo.com ionita.angelica@yahoo.com Ieste normal ca mai multi angajati sa foloseasca acelasi echipament de protectie. (vezi toată discuția)