avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare prejudiciu ca urmare a demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare prejudiciu ca urmare a demisiei

Buna ziua,

Am fost " angajat" la o firma ce efectuaza lucrari in exteriorul tarii.Mi s a comunicat ca voi semna contractul de munca la fata locului in strainatate.Nu mi s-a dat sa semnez niciun un contract si nu am primit nicio decizie de detasare.Salariul a fost platit din contul personal al unuia dintre asociati.Deoarece am avut anumite probleme in tara, a trebuit sa revin.Firma ma ameninta ca daca nu ma intorc la locul de munca ma va actiona in judecata pentru recuperarea prejudiciului cauzat de plecarea mea.As dori sa va intreb daca are vreo sansa, avand in vedere ca nu am contract de munca semnat, decizie de detasare semnata, iar cand am verificat la CNAS(desi mi s a comunicat ca am contract inregistrat in Revisal apar ca si neasigurat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:13, 22 Noiembrie 2017
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.


2. Codul Muncii
art.16
...
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

Hg 500/2011
art.4
(1) Transmiterea registrului privat către inspectoratul teritorial de muncă, cu elementele prevăzute la art. 3 alin. (2), se face după cum urmează:
a) la angajarea fiecărui nou salariat, elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-l) se transmit cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității de către salariatul în cauză;
....
d) pentru salariații detașați, angajatorul de bază transmite perioada detașării și denumirea angajatorului la care se face detașarea, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară datei de începere a detașării;
....

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei netransmiterea elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. d)-f), m) și n) în termenele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b)-d) din HG 500/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract individual de munca retroactiv sergiupan sergiupan Va rog sa spuneti va rog frumos daca este posibil ca sa inregistrezi un Contract de Munca retroactiv? Este vorba despre un contract care ar trebui inregistrat ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca pfa Apostol Pacuta Apostol Pacuta Buna ziua, Un PFA are obligatia sa inregistreze contractele de munca la ITM? (vezi toată discuția)
Operare revisal cu intarziere RuxandraLarisa RuxandraLarisa Am cateva contracte de munca ce s-au prelungit iar operarea in REVISAL nu s-a efectuat in 19 zile lucratoare. Pot sa inregistrez prelungirea in REVISAL cu ... (vezi toată discuția)