Buna,
Am nevoie de o parere!
Am un testament olograf (din pacate) prin care se lasa mostenire un apartament si un teren. Beneficiara este o sora a defunctei. Au vocatie succesorala doar 2 surori ale defunctei.
Are vreo importanta testamentul daca este olograf? Cum se vor forma cotele?
Va multumesc anticipat.
surorile defunctei fac parte din clasa 2 de mostenitori, a colateralilor privilegiati, aceasta clasa nu este rezervatara, astfel sora in favoarea careia este testamentul olograf culege intreaga succesiune.
Da, asa este, nu sunt rezervatate, dar avand in vedere ca e vorba de un testament olograf prin care se transmite un apartament si un TEREN, este oare recunoscut, are putere acest testament? Produce efecte sau imi poate cere nulitatea lui?
Multumesc.
Chiar daca in cauza este un teren, legiuitorul nu a prevazut(din cate imi amintesc) o clauza expresa prin care sa dispuna in cazul terenurilor obligativitatea tesamentul autentic. :)
Prin testament olograf, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de codul civil, se poate testa in mod valabil cu privire la ambele tipuri de bunuri(mobile si imobile)
toate testamentele legal intocmite au aceiasi "greutate" juridica. Singura problema a testamentului olograf este ca se va dispune efectuarea unei expertize grafologice pentru identificarea autorului, iar scriptele de comparatie trebue sa fie acceptate de catre expert. (in general se accepta tot ce are stampila)