avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... societatea electrica poate legifera; judecatoarea se ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

societatea electrica poate legifera; judecatoarea se poate pronunta de o procedura interna legiferata de electrica

ELECTRICA S.A a intocmit in 2001 o instructiune interna - Oui68/2001- prin care constata, cerceteaza si impune santiuni in furtul de energie electrica adica, pe scurt cum consider eu, se substituie organelor abilitate ale statului: politie, parchet si instanta. ELECTRICA MUNTENIA SUD- actualmente ENEL- aplica aceasta instructiune interna adica cerceteaza un consumator pentru furt de energie electrica, impune plata unei sume de bani pe o factura si inchide furnizarea energiei electrice pina se plateste suma facturata.
Eu, proprietarul unui spatiu inchiriat, am primit o factura de 104 milioane vechi pentru „consum fraudulos” . precizez ca spatiul comercial a fost inchiriat unui chirias care a si plecat cu ocazia cercetarilor societatii.
Faptele s-au petrecut in martie 2004. astazi suntem in octombrie 2009.
ei bine nu stiu citi judecatori au calificat aceasta situatie ca fapt comercial!? Ce o avea din esenta faptului comercial aceasta substituire in atributiile statului de catre electrica? Toti judectaorii au invocat prezumtia simpla – piritul este comerciant- si au refuzat sa cerceteze in esenta daca faptele reclamate de catre mine sunt civile sau comerciale. Trei ani s-a cercetat acest aspect si, in final s-a comunicat dosarul la sectia comerciala a tribunalului Bucuresti.
Am reclamat la parchet. procurorii au calificat actele intocmite de catre electrica ca ACTE SUB SEMNATURA PRIVATA! deci electrica te denunta ca hot de energie electrica, iti impune pe FACTURA o suma de plata pentru furt de energie iar procurorii spun ca acestea sunt ACTE SUB SEMNATURA PRIVATA?!
la tribunalul bucuresti o judecatoare a pronuntat o hotarire judecatoreasca pe aceasta instructiune interna de la electrica. pe baza instructiunii interne judecatoarea a decis ca este legala factura intocmita pentru furt de energie constatat, cercetat si penalizat de electrica pe baza actelor sub semnatura privata! judecatoarea, care trebuie sa se supuna numai legii, in sensul in care este inteleasa LEGEA in Romania, a considerat lege un ordin intern de la electrica, ordin semnat de fostul director cercetat penal, bogiu silviu!?

Solicit ajutor, indrumare.
In primul rind as dori sa stiu daca exista posibilitatea ca o persioana – fizica sau juridica- sa poata legifera. Daca electrica a legiferat o asemenea instructiune interna in locul parlamentului si o judecatoare s-a supus ordinului intern de la electrica vreau sa pot legifera si eu. Doresc doar sa stiu ce conditii anume trebuie sa indeplinesc. Eu consider ca faptele sunt in fara legii si sunt penale, nu numai de substituire in atributiile organelor statului, ci de subminare a autoritatii statului in forma organizata, de grup.

Ce se poate face pentru a obliga pe judecatori se pronunte pe nelegalitatea instructiunii, pe nelegalitatea actelor intocmite de electrica pe baza instructiunii interne, si pentru a mi se plati toate despagubirile pe care enel mi le datoreaza pentru veniturile neincasate din 2004 si pentru daunele morale?
La ce institutii, in afara de CEDO, considerati ca pot, ca am dreptul sa ma adresez si pentru ce motive?

Cu multumiri anticipate!

Cel mai recent răspuns: cirbm , utilizator 08:58, 25 Octombrie 2009
In Codul Penal sustragerea de energie electrica se considera infractiunea de furt si se pedepseste conform art. 208-209 cu inchisoarea de la 4-18 ani.
Daca regulamentul intern,aprobat in mod legal,al unei institutii nu deroga de la legile aflate in vigoare se pot aplica si produc efectele in consecinta.
Puteti sa faceti recurs la instanta superioara sau sa mergeti la Inalta Curte de Casatie pentru a invoca neconstitutionalitatea regulamentului intern al societatii Electrica S.A.
E complicata situatia.
Ar trebui sa va angajati un avocat care sa studieze absolut tot dosarul dvs. ceea ce cu siguranta v-ar costa bani.
Furtul nu il poate edicta nici Electrica si si procurorii.
Legea este lege si se da de organele abilitate conform legii.
Neconstitutionalitatea nu poate fi invocata din cel putin doua motive.
Unul este ca Electrica nu poate edicta legi si procurorii si judecatorii stiu acest lucru.
Cuantumul prejudiciului este incarcat dar profita daca au pierderi ca sa nu iasa in paguba si platiti dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
daca ati formulat si o plangere penala intre timp[, dupa ce ati aflat ca fostul chirias a sustras energie electrica, ar fi trebuit sa cereti suspendarea dosarului deschis pe comercial.
Din pacate, exista aproape intotdeuna mai multe posibilitati de a solutiona un caz si e f. important ce alegem in final.
In speta, personal consider ca ar fi fost perfect moral, legal si conform practicilor comerciale, ca furnizorul de energie electrica sa se adreseze organelor in drept pentru constatrea furtului pintr-o decizie definitiva, in paralel putand emite acea factura de 104 milioane catre presupusul hot de energie(care are totusi un contract valabil cu ELECTRICA).Consumatorul presupus hot de energie avea posibilitatea sa plateasca sau nu acea factura, dar avea obligatia sa plateasca la zi consumul de energie facturat.Daca in instanta ELECTRICA reusea sa dovedeasca vinovatia clientului sau, factura de 104 milioane avea justificare, altfel putea fi atacata de consumator. Dar, si concretizez, nu este normal ca ELECTRICA sa sisteze furnizarea energie electrice pe baza unei note interne(care sunt convins ca este trecuta si in contractul de furnizare incheiat cu clientul), fara o sentita definitiva care sa consemneze furtul.Asadar, practica ELECTRICA, desi poate beeficia de un oarecare temei legal, nu este in spirit concurential si nici corecta din punct de vedere al raporturilor comerciale cu clientii sai.Ce permite celor de la ELECTRICA sa procedez astfel, stim cu totii...
Succes in continuare, in instanta puteti dovedi nevinovatia si apoi daune interese, etc.
Nu cred ca se va reusi a se stabili cu exactitate cat s-a furat.
Daca s-a furat ar exista probe dar fara un proces penal eu cred ca nu se va putea stabili cuantumul prejudiciului.
Procesul penal constituie calea sigura pt Electrica.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Contractul de furnizare a energiei electrice - act administrativ sau contract comercial? extrajuridic extrajuridic pentru consumatorii casnici, contractul de furnizare a energiei electrice a fost adoptat prin decizia nr.57/1999 a presedintelui ANRE. consider discutabil ... (vezi toată discuția)
Procedura enel -act administrativ? raducris77 raducris77 Buna seara, va supun atentiei urmatoarea problema: Poate fi considerat Enel Distributie Muntenia, functionar public conform art. 175 C.p? In caz afirmativ, ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere hala productie PaulHaiducu PaulHaiducu Suntem o sociaetate comerciala care am inchiriat o hala de productie unui SRL. Acesta consuma multa energie electrica, care trece prin contorul nostru. ... (vezi toată discuția)