Daca plecam de la definitia pactului de preferinta: varianta a promisiunii de vanzare, in baza careia proprietarul unui bun se obliga fata de o persoana (beneficiarul promisiunii) ca in cazul in care va vinde bunul, sa ii acorde preferinta, la pret egal, puteti redacta un antecontract de vanzare comun in care se va insera si aceasta clauza, conform definitiei de mai sus.
Un avocat va poate redacta contractul (contra cost, desigur) sau il puteti achizitiona de pe net (tot contra cost).
Redau mai jos un antecontract de vanzare postat pe un alt topic de GabrielaA:
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE
(model orientativ)
Intervenit astazi ........intre:
1. ...................- cetăţean român, sex ...., născut la data de .......... în municipiul ........., fiul lui ....... şi al ....., domiciliat în ........., str. .............. nr...., identificat cu BI seria ... nr....... eliberat de Secţia ... Poliţie la data de ....., având cod numeric personal......, în calitate de vanzator şi
2. ...................- cetăţean român, sex ...., născut la data de .......... în municipiul ........., fiul lui ....... şi al ....., domiciliat în ........., str. .............. nr...., identificat cu BI seria ... nr....... eliberat de Secţia ... Poliţie la data de ....., având cod numeric personal........, în calitate de cumparator.
OBLIGATIILE PARTILOR
1. Subsemnatul vanzator ma oblig sa vand cumparatorului imobilul situat in...compus din...camere, ...dependinte si teren in suprafata de .....cu vecinatatile............la N, ........la S, .........la E si ............la V, imobil pe care il detin in baza actului........( contract de vanzare-cumparare, donatie, certificat de mostenitor etc) autentificat sub nr. ... din ... si il stapanesc netulburat de la data dobandirii.
2. Cumparatorul intra de drept si de fapt in posesia imobilului la data autentificarii actului de vanzare-cmparare, data de la care vanzatorul nu mai are nici un drept asupra imobilului vandut.
3. Taxele de vanzare-cumparare cad in sarcina cumparatorului ( sau a ambilor etc).
4. Partile se vor prezenta pentru incheierea actului autentic la data.....la Biroul Notarial......, data la care vanzatorul va avea asupra sa toate actele necesare.
5. Vanzatorul raspunde pentru evictiune, totala sau partiala.
PRETUL
Pretul vanzarii este de..........lei, suma care se achita astfel:
1. avans astazi, la data incheierii prezentului contract, in suma de ........lei;
2. restul de suma la data autentificarii.
SANCTIUNI
1. Daca vanzatorul revine asupra vanzarii este obligat sa restituie cumparatorului de doua ori suma platita ca avans;
2. In situatia in care cumparatorul se razgandest sau nu respecta temenul, va pierde avansul platit.
CADRU JURIDIC
Acestui act ii sunt aplicabile dispozitiile art. 969 si urmatoarele din Codul Civil.
Prezentul contract a fost incheiat astazi...........in localitatea.................in ........exemplare, cate unul pentru fiecare parte, toate originale.
Vanzator, Cumparator, ;)
buna ziua!
din punctul meu de vedere nu este unu si acelasi lucru antecontractul de vanzare cumparare cu pactul de preferinta:
-la antecontract partile promitent vanzator, promitent cumparator se obliga sa vanada sa cumpere respectiv intr-un termen de ....., in cazul nerespectarii de oricare din parti se poate ajunge la instanta caresa pronunte o hotarare care sa tina loc de
contract de vanzare cumparare.
- la pactul de preferita o persoana se obliga sub conditie potesativa acorde preferinta unui anumite persoane si la un anumit pret daca se hoataraste sa instraineze un imobil.si aici se poate stabili un termen, se pot stabili clauze penale dar nu este un antecontract de vanzare cumparare, nu produce aceleasi efecte.
modelul de mai sus este un contract de vanzare cumparare!
si nu pact de preferinta!