avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna, sunt pensionar de invaliditate grad 1 cu insotitor, si am o nelamurire referitoare la suma pe care ar trebui sa o primesc si modalitatea de calcul a acesteia. Mi s-a spus ca indiferent de boala (incadrarea persoanei in grad) pensia de invaliditate se calculeaza dupa un punctaj ce reiese din cat sa contribuit. Ori eu am citit ca - ex. Pensia grad 1 reprezinta 0,70 din punctul de pensie. Daca s-ar calcula in functie de contributie , cat ar putea primi cineva care nu a lucrat deloc, deci nu a contribuit. Iar daca la ex de mai sus i se calculeaza procentual (0,7 din punct pensie) , de ce la mine s-a calculat in functie de contributie. Sunt nedumerit cu privire la modalitatea de calcul a acesteia. Ori se calculeaza procentual (0,7 din punct pensie) si atunci beneficiaza oricare persoana cu hand grad 1. Ori se calculeaza dupa contributie si atunci este vorba de selectie, unii primesc si altii nu. Daca se calculeaza dupa ambele criterii , cat si cum se ia in calcul. Va scriu acestea pt ca eu iau 630 lei (< 0,7 punct pensie)si as vrea sa stiu de ce. Cu multumiri. O zi buna
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 20:03, 28 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru perioada in care s-a realizat stagiu de cotizare intra in calcul veniturile realizate in acea perioada si pentru care s-a retinut si platit CASS.
Petru cei care sunt incadrati in gradul I de invaliditate si li se acorda stagiu potential, valoarea acestuia va fi de 0,7 puncte/luna,sau/an
Asta este legislatia in vigoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna , pensia de invalidite se calculeaza ca si pensia de limita varsta la care in functie de ani care ii aveti si cat ani ati muncit se poate adauga un stagiu potential , valoarea stagiului potential este de 0,70 , 0,55 si 0,35 pentru cele trei grade 1,2si 3 .Acest stagiu se acorda daca indepliniti conditile daca nu, nu se acorda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)
Diferenta pensie invaliditate gr ii.gr iii romeoiorgu romeoiorgu Buna ziua! doresc sa stiu care este diferenta (ma refer la suma de bani primita) intre pensia de invaliditate gr II si cea de gr III. Multumesc! (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate radabolan radabolan buna seara,la calculul pensiei de invaliditate pe langa vechime se tine cont si de diagnostic,gradul de incapacitate va rog? (vezi toată discuția)