avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort rapid
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort rapid

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare legata de procedura si anume:

- Daca eu si sotul meu dorim sa divortam de comun acord, ce anume trebuie sa facem? Unde mergem sa depunem cererea si este nevoie de avocat in acest caz sau putem face singuri acest demers? Mentionez ca nu avem copii minori (fetita noastra este majora).
- In ceea ce priveste partajul, eu doresc sa cedez ceea ce mi s-ar cuveni in favoarea fetitei; putem face noi insine o declaratie in care sa mentionez acest aspect si pe care sa o aducem in fata instantei la primul termen sau este nevoie de mai mult?
Dupa depunerea cererii de divort, la ce distanta se va da primul termen de judecata in cazul divortului prin acord comun al partilor?

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: sally_daisy , utilizator 20:44, 12 Octombrie 2009
Model actiune de divort prin acordul sotilor:
Domnule Presedinte,

Subsemnatii soti:

.........……………………………………………………………………………………………………......, cu domiciliul în ...............…………………., judetul ..................................., cu acelasi domiciliu, vã rugãm sã dispuneti

DESFACEREA CÃSÃTORIEI NOASTRE PRIN DIVORT

înregistratã sub nr. ....din ..........., la Primãria ................, pe baza acordului nostru.
Totodatã, prin aceeasi hotãrâre, vã rugãm sã dispuneti ca subsemnata …….. SA REVIN LA NUMELE AVUT INAINTE DE CASATORIE

MOTIVELE ACTIUNII:

În fapt, ne-am cãsãtorit la data de ............. si suntem despãrtiti în fapt din ...........……….
Pentru cã relatiile de familie sunt grav si iremediabil vãtãmate am hotãrât sã divortãm si, pentru cã am cãzut de acord asupra tuturor problemelor, întelegem ca cererea de divort sã se întemeieze pe acordul nostru.
De aceea, vã rugãm sã admiteti actiunea, sã desfaceti cãsãtoria pe baza acordului nostru, iar cererea accesorie sã fie rezolvatã în modul urmãtor: noi, sotii, revenim la numele avute anterior încheierii cãsãtoriei, respectiv acela de ..…………………….. în ce o priveste pe………..................

În drept, ne întemeiem actiunea pe dispozitiile art. 37 alin.2 si art. 38 C.fam. raportat la art. 613 ind.1 C. Proc. Civ.
Pentru dovedirea actiunii întelegem sã ne folosim de proba cu înscrisuri si de consimtãmântul nostru privind desfacerea cãsãtoriei prin acordul nostru.

Anexãm urmãtoarele înscrisuri: certificatul de cãsãtorie, taxa de timbru si timbru judiciar.

Data……………

Semnãturile soților………………..


Cu privire la partajul bunurilor dobandite de soti timp de 20 de ani de casatorie, va recomand sa va ganditi de doua ori inainte de a ceda toata munca dv. de o viata, sotului... prin semnarea pura si simpla a unei tranzactii... Aceasta semnatura nu va mai putea fi restrasa ulterior. Va fi o cedare irevocabila!
Ganditi-va la fiica dv....Mai bine ii vindeti ei partea ce va revine dv. din partaj, altfel, cum spunea mai sus o colega, fostul sot poate vinde bunul si sa lase fiica dv. fara nimic...Mai bine cantariti aceasta decizie foarte bine, inainte de a o lua...;)
la judecatoria de care apartineti formulati cerere.
Judecatoria in a carei raza teritoriala s-a regasit domiciliul celor doi soti , sau , daca nu mai exista un domiciliu al acestora competenta e ,in ordine , judecatoria in a carei raza teritoriala domicileaza paratul/reclamantul.
;)
parerea mea este ca nu trebuie sa renuntati la partea dvs din bunurile comune !!

intrucat nu aveti copii minori si solicitati doar desfacerea casatoriei , chiar daca sotul dvs s-ar opune divortului, instanta va dispune desfacerea casatoriei la cererea dvs .
deci nu trebuie sa renuntati la drepturile dvs., doar in speranta ca divortul s-ar solutiona mai repede.
termenul de pronuntare al divortului ar fii relativ acelasi , indiferent ca sotul este sau nu este de acord cu actiunea de divort .
instanta poate dispune desfacerea casatoriei doar la cererea unuia dintre soti .

de ce nu procedati astfel ( este un simplu sfat ) ;
divortati , iar ulterior desfacerii casatoriei introduceti si actiunea de partaj .
iar partea dvs din bunurile comune, dupa solutionarea procesului de partaj o donati/vindeti fiicei dvs .

in caz contrar , daca renuntati la partea dvs , sotului ii vor reveni toate bunurile ce au constituit comunitatea matrimoniala si dansul va putea dispune cum doreste de acestea . inclusiv sa le vanda, si fiica dvs . nu s-ar mai alege cu nimic .. :((
Buna seara tuturor,

Va multumesc doamnelor/domnilor avocati pentru precizari si sfaturi.
Decizia pe care am luat-o referitor la renuntarea la bunurile ce mi se cuvin am luat-o sperand ca astfel sa dureze mai putin divortul, dar si pentru ca imi cunosc sotul si stiu ca n-ar face nimic niciodata in defavoarea fetitei noastre. Copilul este tot ceea ce pretuieste mai mult su stiu ca ar face orice pentru ea.
In fapt, el nu doreste sa divorteze, desi relatiile dintre noi s-au deteriorat de cativa ani. Desi avem domiciliu comun, in fapt traim separat, avem camere separate si intre noi nu mai exista de mult relatiile normale dintre sot si sotie.
Am luat eu hotararea de a divorta, deoarece nu cred ca ceea ce traim este o casnicie adevarata, eu personal nu ma mai simt bine cu mine incercand sa pacalesc pe toata lumea ca lucrurile sunt ok intre noi. M-am agatat o vreme de copil, dorind sa-i ofer stabilitate si sa nu o fac sa sufere. Acum este studenta, nu mai are atata nevoie de noi, iar eu am ramas fara acea motivatie de a continua o casnicie ce nu mai functioneaza.
N-am dorit sa ajung la partaj si ca urmare a faptului ca taxa de timbru s-a modificat substantial , ceea ce ar insemna o suma pe care eu singura nu prea am cum sa o platesc, cu atat mai mult cu cat stiu sigur ca de ceea ce i s-ar cuveni copilului, nu se va atinge nimeni.

Va multumesc inca o data de ajutor..o seara buna..
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
sally_daisy, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din vina ambelor part mi_chelle mi_chelle Buna ziua, Ma puteti lamuri si pe mine, va rog,in urmatoarea situatie? Avem 34 ani de casnicie,copii majori, sotul nu doreste divort prin acord. In ... (vezi toată discuția)
Divort anik233 anik233 buna ziua vreau neaparat sa divortez din cauza sotului meu alcoolic si violent in casnicie.avem aproape sase ani de casnicie,doi copii minori in varsta de 2 ... (vezi toată discuția)
Sfatuiti-ma cum sa divortez.completare alinacampean alinacampean Sunt casatorita in anul 2002 si am locuit impreuna cu sotul in Spania inca de la inceputul casatoriei noastre.Toate bunurile materiale le-am obtinut ... (vezi toată discuția)