avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Incheiere contract de voluntariat pentru activitate ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Incheiere contract de voluntariat pentru activitate din trecut

Se poate incheia un contract de voluntariat pentru o activitate ce s-a desfasurat pe perioada 2015-06.2017?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:59, 3 Decembrie 2017
" Contract" poate avea doua intelesuri - acordul de vointa al partilor ("negotium") si inscris care consemneaza acel acord de vointa ("instrumentum"). Regula in dreptul roman este ca se considera incheiat contractul cand s-a intrunit vointa partilor - chiar si numai tacit sau verbal. Ca exceptie insa, unele contracte legea prevede ca necesita forma scrisa pentru dovada existentei lor (forma "ad probationem") sau chiar pentru insasi existenta lor (forma "ad valididatem") si uneori nu orice forma scrisa, si chiar autentica (ex. contracte de vanzare de imobile).
Legea 78 / 2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România prevede:
Art. 11 (1) "Voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract încheiat în formă scrisă, în limba română, între voluntar şi organizaţia-gazdă. Obligaţia de încheiere a contractului de voluntariat în formă scrisă revine organizaţiei-gazdă. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului."
Prin urmare, daca voluntariatul a fost prestat pentru o persoana juridica, din pacate e incidenta aceasta norma de exceptie care impunea forma scrisa a contractului de voluntariat pentru insusi valabilitatea incheierii lui. Nu se poate incheia retroactiv. Neexistand forma scrisa, se va considera ca nu a existat contract de voluntariat si deci daca s-a prestat totusi activitate de voluntariat, s-a prestat ilegal, si deci voluntarul nu poate beneficia de drepturile prevazute de Legea 78 / 2014 si organizatia-gazda e expusa sanctiunilor legale.
O exceptie ar fi daca organizatia-gazda era asociatie si acel voluntar era si membru in asociatie si din statut rezulta ca membrii fac si voluntariat in cadrul asociatiei si erau in statut si in normele interne ale asociatiei prevederi analoge celor care se includ in contractul de voluntariat. Atunci s-ar putea eventual pretinde ca prin dobandirea calitatii de membru acea persoana a incheiat implicit un contract de voluntariat, si ca forma clasica a incheierii ar fi rerervata nemembrilor asociatiei si voluntarilor fundatiilor si federatiilor (ca acolo nu exista membri, respectiv nu exista membri persoane fizice...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca voluntara ta_eba ta_eba Buna ziua, de 4 ani de zile sunt voluntara la o asociatie romana-germana, care ajuta familii nevoiasi si in fiecare an in decembrie impart cadouri de craciun. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la angajatorul unde activez, avem un adapostul de ... carmen-nicoleta carmen-nicoleta Buna ziua, La angajatorul unde activez, avem un adapostul de caini fara stapan unde vin voluntari ai unui ONG cu care este incheiat un acord de ... (vezi toată discuția)
Ssm pentru voluntarii care activează de acasă John Wills John Wills Salutare! Care sunt obligațiile beneficiarului (ONG), in ceea ce privește SSM, față de voluntarii care activează de la domiciliu? (vezi toată discuția)