avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Munca voluntara
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Munca voluntara

Buna ziua,
de 4 ani de zile sunt voluntara la o asociatie romana-germana, care ajuta familii nevoiasi si in fiecare an in decembrie impart cadouri de craciun. In decembrie de la 8dimineata pana noaptea tarziu sunt cu asociatia o saptamana intreaga. De nenumerate ori am cerut sa-mi faca un contract voluntariat, dar mi-a fost refuzat. E normal sa-mi refuza? E normal sa-mi cumpar eu din banii mei mancare si apa pentru mine, ca asociatia nu-mi ofera nimic cand sunt cu ei.
Ce demersuri legale pot sa fac, sa-mi faca un contract voluntariat asociatia? Mentionez ca unele deplasari sunt foarte periculoase, la care sunt cerute ajutor din partea jandarmilor si politistii local.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 08:42, 16 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Una este sa va faca un contract voluntariat, aici aveti dreptate, si alta este treaba cu "E normal sa-mi cumpar eu din banii mei mancare si apa pentru mine, ca asociatia nu-mi ofera nimic cand sunt cu ei."
Contractul de voluntariat nu inseamna automat decontare de cheltuieli sau chiar bonusuri ocazionale. Si nu este obligatoriu sa faceti asta.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Ce inseamna "asociatie romano-germana"? Din punct de vedere juridic nu exista asa ceva. Ori este o persoana juridica de nationalitate romana, supusa legii romane, ori e o persoana juridica germana, supusa legii germane. Apoi e de vazut legislatia aplicabila contractului de voluntariat pe care il aveti - caci posibil sa aveti unul (contractul exista prin simpla existenta a acordului de vointe intre parti, daca legea nu prevede expres o forma scrisa sau chiar autentica pentru insasi valididatea contractului) dar inteleg ca nu are o forma scrisa. Legea romana a voluntariatului ( Legea 78 / 2014) prevede la Art. 8 ca "(1)Activităţilor de voluntariat organizate în afara României de către organizaţii-gazdă de naţionalitate română, în parteneriat cu organizaţii din ţara respectivă, desfăşurate în temeiul unui contract de voluntariat semnat în România, le sunt aplicabile prevederile prezentei legi. (2)Voluntarilor cetăţeni străini le este garantată rezidenţa pe teritoriul statului român pe durata contractului de voluntariat, în limitele şi condiţiile impuse de legislaţia privind regimul străinilor în România.". Nu prevede expres cazul in care un voluntar cetatean roman ar activa in Romania ca voluntar al unei organizatii straine. Legea 78 / 2014 prevede insa la art. 11 ca "(1)Voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract încheiat în formă scrisă, în limba română, între voluntar şi organizaţia-gazdă. Obligaţia de încheiere a contractului de voluntariat în formă scrisă revine organizaţiei-gazdă. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului. (2)În cazul încheierii contractului de voluntariat cu un cetăţean străin, organizaţia gazdă poate să-i pună acestuia la dispoziţie un interpret.
(3)Organizaţia-gazdă este obligată ca, anterior începerii activităţii de voluntariat, să înmâneze voluntarului un exemplar din contractul de voluntariat. (4)Anterior începerii activităţii, contractul de voluntariat se înregistrează în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia-gazdă". Deci daca e aplicabila legea romana, forma scrisa era necesara pentru insasi validitatea contractului si deci in lipsa ei activitatea Dvs. se desfasoara ilegal. Daca insa nu ar fi vorba de o organizatie romana, discutabil in ce masura o organizatie straina are dreptul de a desfasura activitati temporare in Romania fara a trece prin procedura complexa prevazuta de OG 26 / 2000 pentru ONG-urile straine ca sa poata desfasura activitati pe teritoriul Romaniei.....
E de stiut ca oricum, daca e aplicabila legea romana, aceasta prevede ( art. 15 din Legea 78 / 2014) ca organizatia-gazda "are posibilitatea" deci poate, dar nu e obligata, sa deconteze cheltuielile de deplasare - cazare, masa, transport - si sa asigure voluntarul. Deci daca o face sau nu, e obiect de negociere intre voluntar si organizatie....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de voluntariat pentru activitate din trecut alex_01573 alex_01573 Se poate incheia un contract de voluntariat pentru o activitate ce s-a desfasurat pe perioada 2015-06.2017? (vezi toată discuția)
Ssm pentru voluntarii care activează de acasă John Wills John Wills Salutare! Care sunt obligațiile beneficiarului (ONG), in ceea ce privește SSM, față de voluntarii care activează de la domiciliu? (vezi toată discuția)
Buna ziua, la angajatorul unde activez, avem un adapostul de ... carmen-nicoleta carmen-nicoleta Buna ziua, La angajatorul unde activez, avem un adapostul de caini fara stapan unde vin voluntari ai unui ONG cu care este incheiat un acord de ... (vezi toată discuția)