avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-partaj

buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta. fratele meu a introdus actiunea de divort, inca nu s-a pronuntat, dar a gasit sa achizitioneze un imobil, la un pret bun.
daca divortul inca nu s-a pronuntat, acest imobil va intra la partaj?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:32, 12 Octombrie 2009
Bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti,sunt de la data dobandirii lor,bunuri comune ale sotilor.
Achizitionarea bunurilor pana la definitivarea divortului constituie bunuri comune ce intra in actiunea de partaj.
Da, asa spune legea ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, dar in speta avem o situatie speciala care trebuie constatata in instanta: sotii sunt despartiti in fapt, divortul este in curs de solutionare, fiind doar o chestiune de timp. Legea prezuma ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune dar se poate invoca faptul ca sotul cumparator a avut o contributie de 100% la dobandirea bunului astfel incat bunul chiar comun, prin prezumtia legala, printr-o actiune in constatare, va fi calificat de instanta, datorita imprejurarilor invocate si a mijloacelor de proba ce urmeaza a fi administrate in dosar, ca fiind bun propriu. ;)
cora2006 a scris:

Da, asa spune legea ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, dar in speta avem o situatie speciala care trebuie constatata in instanta: sotii sunt despartiti in fapt, divortul este in curs de solutionare, fiind doar o chestiune de timp. Legea prezuma ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune dar se poate invoca faptul ca sotul cumparator a avut o contributie de 100% la dobandirea bunului astfel incat bunul chiar comun, prin prezumtia legala, printr-o actiune in constatare, va fi calificat de instanta, datorita imprejurarilor invocate si a mijloacelor de proba ce urmeaza a fi administrate in dosar, ca fiind bun propriu. ;)

frumos argumentat dar raspunsul este tot bun comun ramane...deci tot intra in masa partajabila.
bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.daca cumpara acest imobil dupa despartirea in fapt e ok.

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare bogosianu bogosianu Buna ziua! Mama mea s-a despartit in fapt in 1978,in anul 1986 a obtinut de la stat un apartament,in 1991 a cumparat acest apartament,actul de vanzare- ... (vezi toată discuția)
Nedivortat/singur/doresc sa cumpar casa.......se poate? david-o david-o Buna seara.Sunt casatorit legal,dar sunt despartit de 10 ani,Am bani pentru a-mi cumpara o locuinta.Doresc sa stiu daca pot,daca exista vreo lege care sa-mi ... (vezi toată discuția)
Juridic nikmircea nikmircea vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)