avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nedivortat/singur/doresc sa cumpar casa.......se poate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nedivortat/singur/doresc sa cumpar casa.......se poate?

Buna seara.Sunt casatorit legal,dar sunt despartit de 10 ani,Am bani pentru a-mi cumpara o locuinta.Doresc sa stiu daca pot,daca exista vreo lege care sa-mi permita sa-mi cumpar o locuinta pe numele meu[bani obtinuti din munca mea],fara a o trece in actele de vanzare-cumparare pe sotia mea,care de fapt nu mai sunt cu ea.Stiu ca trebuia sa divortez demult dar ma preocupat strangerea de bani pentru locuinta.Am inteles de la un prieten ca ar exista o astfel de lege care mi-ar permite sa cumpar casa fara a o trece in acte.Cu respect va intreb daca se poate,si in ce lege ma incadrez.:(
Cel mai recent răspuns: ania01 , utilizator 08:31, 28 Noiembrie 2010
In nici o lege.
Pot exista si bunuri proprii in timpul casatoriei, dar doar in anumite conditii: mostenite, primite ca donatie sau care inlocuiesc un alt bun propriu.
Dvs. cumparati cu bani stransi in timpul casniciei un bun comun, care va intra in masa partajabila. Cel putin asa e prezumat, din punct de vedere legal.
Si inainte de cumparare, suma pe care o aveti intra in masa partajabila:)

Ar fi fost bine daca v-ar fi preocupat divortul si nu strangerea de bani pe care sa ii impartiti tot cu ea:)
Chiar daca un bun imobil- in cazul de fata se cumpara pe numele doar a unuia dintre soti, dar in timpul casatoriei, bunul este considerat bun comun.
Ca in cazul unui divort urmat de partaj, se poate face dovada ca la momentul cumpararii erati despartiti in fapt si contributia adusa la achizitionare a fost exclusiva da, insa decat sa ajungeti la o astfel de situatie, mai bine evitati-o., adica ori divortati si apoi cumparati, fie nu o cumparati pe numele dvs.
Cam acestea sunt variantele.
VA multumesc pentru raspuns,o sa incep actiunea de divort cat de curand.Cat dureaza daca bag actiunea de divort la urgenta?:stunned:
Sotia e de acord?
de fapt...exista exceptii: articol 31 din Codul Familiei care spune ca: Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

deci, fiind casatorit puteti dobandi ca bun propriu un imobil daca il cumparati cu banii rezultati in urma vanzarii unui bun propriu (care poate fi un bun dobandit prin mostenire sau prin donatie sau un bun propriu dobandit anterior casatoriei).

de asemenea, ar mai fi o cale (am vazut contracte redactate asa). notarul va ia o declaratie in cadrul contractului care suna asa: "subsemnatul X declar pe proprie raspundere, avand in vedere prevederile art 292 Codul penal, ca sunt casatorit cu dna Y, dar suntem despartiti in fapt de 10 ani si nu a contribuit financiar la cumpararea imobilului obiect al prezentului contract." daca cumva va intelegeti bine cu sotia, se poate prezenta si ea la notar ca sa dea o declaratie in cadrul contractului (avand calitatea de declaranta) ca nu a contribuit financiar la achizitionarea imobilului respectiv si nu are nici un fel de pretentie, de nici o natura, prezenta sau viitoare fata de dvs, in ceea ce priveste imobilul pe care il cumparati.

Alte discuții în legătură

Datorii proprii sotilor ggretti ggretti Cum se poate demonstra ca o datorie comuna a sotilor este de fapt datoria proprie a unuia dintre soti,numai in cadrul partajului? Se poate face altfel de ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Partaj bun imobil dupa divort smart accounting business srl smart accounting business srl Buna ziua, as dori sa stiu daca , in cazul in care la partaj se solicita impartirea unui bun imobil dobandit anterior casatoriei de una din parti in baza ... (vezi toată discuția)