avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea tutelei interzisului judecătoresc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea tutelei interzisului judecătoresc

Bună seara,
Unchiul meu este interzis judecătoresc de aproximativ 40 de ani, tutore în cauză fiind bunica mea, respectiv mama acestuia.
Dat fiind faptul că bunica are o vârstă destul de înaintată, îi este destul de greu să se mai ocupe de îngrijirea acestuia ca înainte, de aceste sarcini ocupându-mă eu împreună cu tatăl meu.
Ținând cont de faptul că bunica mea este mama interzisului judecătoresc se poate aplica în cauza prezentă art. 114 din NCC care prevede că „părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiat în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi”, având în vedere că prevederile art. 171 stabilesc ca regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani să se aplice şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie judecătorească?
În situația în care răspunsul cu privire la întrebarea anterioară este negativ, poate bunica să facă o cerere la instanța pentru renunțarea la tutelă în care să poată solicita numirea unui tutore indicat de aceasta?
Momentan bunica, cu ajutorul meu și al tatălui, își îndeplinește obligația de îngrijire a unchiului meu, însă ne este teamă să nu se întâmple ceva cu aceasta și să fie numit în cauză un alt tutore, altul decât eu sau tatăl meu.
Totodată menționez că nu cunosc procedura de numire a tutorelui și s-ar putea să îmi fac griji degeaba...
Aș dori un sfat care să mă îndrume înspre ce avem de făcut mai departe.

Vă multumesc!

Alte discuții în legătură

Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Drept tutela dupa moartea mamei mariams70 mariams70 buna ziua,as dori sa intreb daca dupa moartea mamei o fetita de 10 ani ramane in grija unui unchi acesta din urma are drept sa ceara in instanta tutela ... (vezi toată discuția)
Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)