Nu sunt contabil, nici avocat, dar iata interpretarea mea a Codului Fiscal.
De asemenea, stiu ca nu o sa iti mai fie util acest raspuns, dar ma lovesc si eu de aceasta problema, si vreau sa il gasesc eu personal in viitor, pe acest site.
[ link extern ]
ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
[...]
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.
Sa zicem ca anul de referinta e 2018. Ultimii 5 ani anteriori sunt 2013, 2014, 2015, 2016, si 2017.
Ai dobandit in 2013 apartamentul, iar acel an se incadreaza "in cei 5 ani anteriori anului de referinta", deci nu e necesar un nou raport de evaluare.
Sa zicem ca anul de referinta e 2019. Atunci, ultimii 5 ani anteriori nu mai cuprind anul 2013, si e necesar un nou raport de evaluare "până la primul termen de plată din anul de referință".
Bănuiesc că "primul termen de plată" se refera la plata impozitului pe cladiri, nu orice termen de plata :))
ART. 462 - Plata impozitului/taxei
(1) Impozitul pe clădiri se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.
Deci, fa-ti un nou raport pana la 31 martie 2019. Te sfatuiesc sa nu o lasi pana atunci, ca firmele de evaluare ar fi suprasolicitate (sau ar avea preturi mai mari) in acea perioada.
O zi faina!