avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Raport evaluare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Raport evaluare

Buna ziua. Am cumparat in martie 2013 un spatiu comercial pe persoana fizica. Stiu ca dupa 5 ani trebuie reevaluat in vederea depunerii la Primarie pentru calcularea impozitului. Am intrebat la Primarie o data telefonic si apoi la ghiseu daca pentru 2018 inca e valabil actul de vanzare cumparare sau trebuie sa fac evaluarea. Am primit 2 raspunsuri diferite : 1. Evaluarea trebuie facuta pentru 2019. 2. Evaluarea trebuie facuta pentru 2018. Care este din punct de vedere legal raspunsul corect. Credeti ca ar trebui sa cer in scris un raspuns oficial de la Directia Taxe si Impozite a primariei? Va multumesc si toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Corina Secara , utilizator 10:01, 20 Mai 2019
Nu sunt contabil, nici avocat, dar iata interpretarea mea a Codului Fiscal.

De asemenea, stiu ca nu o sa iti mai fie util acest raspuns, dar ma lovesc si eu de aceasta problema, si vreau sa il gasesc eu personal in viitor, pe acest site.

[ link extern ]

ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
[...]
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.

Sa zicem ca anul de referinta e 2018. Ultimii 5 ani anteriori sunt 2013, 2014, 2015, 2016, si 2017.
Ai dobandit in 2013 apartamentul, iar acel an se incadreaza "in cei 5 ani anteriori anului de referinta", deci nu e necesar un nou raport de evaluare.

Sa zicem ca anul de referinta e 2019. Atunci, ultimii 5 ani anteriori nu mai cuprind anul 2013, si e necesar un nou raport de evaluare "până la primul termen de plată din anul de referință".

Bănuiesc că "primul termen de plată" se refera la plata impozitului pe cladiri, nu orice termen de plata :))

ART. 462 - Plata impozitului/taxei
(1) Impozitul pe clădiri se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.

Deci, fa-ti un nou raport pana la 31 martie 2019. Te sfatuiesc sa nu o lasi pana atunci, ca firmele de evaluare ar fi suprasolicitate (sau ar avea preturi mai mari) in acea perioada.

O zi faina!

Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
danhaiduc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Asa este. Am facut deja raportul de evaluare in ianuarie acest an si am si platit impozitul. O zi frumoasa si dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate reevaluare cladiri dianadaria_voda dianadaria_voda Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Impozit spatiu Klau83 Klau83 am un spatiu si nu am facut evaluare pe el. am impozit foarte mult de plata.pot sa mai fac ceva sa resuc impozitul din urma? (vezi toată discuția)
Impozit apartament dupa reevaluare simonapopescu2008 simonapopescu2008 Am cumparat un apartament in martie 2009 pe persoana juridica. In 2009 am platit impozit aferent lunilor ramase 1,5% din valoare apartament. In 2010, 2011 cota ... (vezi toată discuția)