Am mostenit un teren care apartine mai multor persoane , a carui vanzare nu s-a finalizat dar pentru care s-au luat banii de catre parinti. Exista un antecontract la notar, insa nu s-a perfectat vanzarea propriu-zisa.Parintii au delegat drepturile de vanzare catre ceilalti proprietari. Ca mostenitor eu nu vreau sa bag la masa succesorala acel teren , nu am nici un act si nici nu sunt interesata de problema. Pentru mine practic acel teren nu exista. Exista vreo consecinta juridica care ma poate obliga sa preiau sarcinile acestui teren? Multumesc.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, faptul ca este foarte posibil ca eventualii cumparatori sa introduca in instanta o actiune pentru perfectarea contractului de vanzare cumparare pe cale judecatoreasca, ocazie cu care veti fi citat si dvs ca mostenitor.
"Delegarea" drepturilor de vanzare catre ceilalti proprietari presupun ca s-a facut printr-o procura de vanzare, insa imputernicirea a incetat prin decesul parintilor.
Apoi tot parintii, si-au asumat prin antecontractul de vanzare cumparare obligatia de a vinde imobilul intr-un anumit termen, iar dvs in calitate de mostenitor , veti dobandi intreaga masa succesorala, atat drepturile, cat si obligatiile, indiferent daca mentionati respectivul teren in certificatul de mostenitor sau nu. Odata ramas acceptant, veti mosteni intreaga universalitate.
Doamna Notar, Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca exista posibilitatea de a nu adauga acest teren la masa succesorala. Pana acum mama (ea era proprietara) a dat unuia dintre proprietari procura de vanzare. Noi am dori sa nu adaugam terenul la masa succesorala deoarece asta ar inseamna taxe pe un bun practic vandut si pentru care exista antecontract legalizat. Este posibil acest lucru? Se poate incheia tranzactia in acest context? Va multumesc.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Deci...dvs urmeaza sa dezbateti mostenirea. Masa succesorala este cea pe care o declarati dvs la notar si pentru care prezentati actele de proprietate. Succesiunea se dezbate pe ce doriti dvs, fie pe tot, fie pe un anumit bun, fie pe o parte din bunuri etc.
Pentru ceea ce nu va fi mentionat in certificatul de mostenitor, dvs urmeaza (cand veti hotari) sa obtineti un supliment.
Asadar, ori de cate ori decideti sa adaugati cate un bun la masa succesorala, trebuie sa obtineti cate un certificat de mostenitor suplimentar, de la acelasi notar.
Acum, cand incepeti procedura succesorala, va trebui sa va exprimati si dreptul de optiune succesorala, in sensul acceptarii mostenirii sau in sensul renuntarii.
Si cum art 1101 din Codul civil prevede ca "Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate.", odata acceptata mostenirea, veti dobandi absolut tot, si drepturi si obligatii, indiferent ce mentionati in certificatul de mostenitor.
Faptul ca dvs nu adaugati acest teren, nu rezolva situatia, din contra. De fapt, inteleg ca imobilul era detinut in indiviziune, deci mama dvs nu avea decat o cota parte din teren.
Bunul, din punct de vedere juridic, nu a fost vandut. La momentul actual nu exista un contract de vanzare cumparare, nu exista o intabulare la Cartea Funciara, cumparatorul nu detine un act de proprietate, si ca atare el (cumparatorul) nu figureaza la nici o institutie ca proprietar. Ceea ce s-a incheiat este doar o promisiune de vanzare.
Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
Daca acel cumparator decide sa se adreseze instantei vor fi citati toti promitentii vanzatori. Parintii dvs, cum nu mai sunt in viata, veti fi chemat dvs, in calitate de mostenitor.
Dvs nu veti avea un act de proprietate si la acel moment, va trebui obtinut un supliment la certificatul de mostenitor initial.
Deci practic, tot acolo ajungeti.
In prezent tranzactia nu poate fi incheiata, cat timp nu ati dezbatut mostenirea si cota din teren, apartinand mamei, nu apare in certificatul de mostenitor. Ulterior, ar trebui incheiat contractul de vanzare cumparare intre dvs si ceilalti coproprietari pe de o parte si cumparator pe de cealalta.