avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trecere pe rosu,permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trecere pe rosu,permis suspendat

Buna ziua!Mi-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului,dar eu cand am trecut atunci se schimba in galben,spuneti-mi va rog,daca vreau sa fac contestatie trebuie sa aduc eu dovezi ca nu am trecut pe rosu sau trebuie sa aduca politia dovezi ca am trecut?In masina care m-a oprit erau doi agenti
multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
bransky, utilizator
Cel mai recent răspuns: bransky , utilizator 10:54, 30 Noiembrie 2017
Pentru ca sa intelegeti exact va atasez ce a retinut CCR in considerentele mai multor Decizii atunci cand a fost sesizata cu exceptii de neconstitutionalitate in ceea ce priveste anumite dispozitii din OG 2/2001 privind regimul juridic alcontraventiilor:
procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției se bucură de prezumția de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumția de care se bucură. În acest caz, instanța de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să își demonstreze propria nevinovăție, revenind instanței de judecată obligația de a administra tot probatoriul necesar stabilirii și aflării adevărului. Chiar dacă art. 47 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 face referire la dispozițiile Codului de procedură civilă, instanțele de judecată nu pot face aplicarea strictă a regulii onus probandi incumbit actori, ci, din contră, chiar ele trebuie să manifeste un rol activ pentru aflarea adevărului, din moment ce contravenția intră sub incidența art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Prin urmare, nu se poate susține răsturnarea sarcinii probei.
În acest cadru, contravenientul beneficiază de toate drepturile procedurale prevăzute de lege, fiind astfel respectate toate dispozițiile constituționale invocate în susținerea excepției, inclusiv dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Autorului contravenției i se asigură, fără nicio îngrădire, dreptul de a se adresa justiției, cerând anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Într-o asemenea situație este firesc că el trebuie să dovedească netemeinicia ori nelegalitatea constatării contravenției sau a sancțiunii aplicate. Aceasta nu înseamnă răsturnarea sarcinii probei, ci aplicarea principiului general al procedurii civile, potrivit căruia cel ce face o afirmație în cadrul judecății trebuie să o dovedească. Săvârșirea contravenției se constată nemijlocit de către agentul constatator, abilitat în acest sens prin actul normativ de stabilire a contravenției, iar procesul-verbal de constatare are forță probantă până la dovada contrară, moment până la care persoana căreia i se impută săvârșirea contravenției are calitatea de contravenient.
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Sa inteleg ca eu trebuie sa aduc probe pentru a-mi demonstra nevinovatia,dar din pacate in intersectia respectiva nu exista nici o camera de supraveghere pe care as fi putut sa o folosesc in favoarea mea.Multumesc frumos pentru raspuns!
Puteti aduce martori, daca exista.
Nu am martori,decat sotia care era cu mine in masina,dar am inteles ca nu o sa fie luata in calcul declaratia ei din cauza ca imi este sotie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat pentru trecere pe culoarea rosie a semaforului khristian23 khristian23 ieri noaptea mi-a fost retinut permisul pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului- acesta fiind motivul , nu si faptul... practic eu am trecut la ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna sa va fie ziua! cunoaste cineva care este procedura sau dupa ce anume se ghideaza agentii rutieri atunci cand opresc un autoturism pt ca ar fi trecut pe ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere PaulRus PaulRus Buna ziua. Azi, 19/02/2015 am fost oprit de un echipaj de politie, in Cluj Napoca si mi-a fost retinut permisul pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a ... (vezi toată discuția)