avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema instalatia de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema instalatia de gaze

Buna ziua,


O sa va expun pe scurt problema mea, au aparut probleme la instalatia de gaze, s-au descoperit niste scapari si s-au oprit gazele pentru a se face revizia si pentru a se monta detectoarele de gaze.

Probleme au aparut la montarea detectoarelor si la modul in care se va face legatura intre apartamentele de pe coloana. Unii proprietari si-au modificat apartamentul mutandu-si bucataria si aragazul pe balcon, iar altii nu. Cei care au modificat au dorit ca legatura sa se faca prin locul in care au ei bucataria, gen acum balconul, iar ceilalti nu au fost de acord.

Lucrurile stagneaza acum pentru ca nimeni nu cedeaza si practic de 2 saptamani am ramas fara gaze.

Proprietarul apartamentului de la etajul 2 doreste ca legatura sa se faca prin balcon, acesta mutandu-si bucataria acolo, iar cel de la etajul 3 doreste sa se faca prin locul in care a fost proiectat apartamentul, aragazul aflandu-se acolo.

Mai mult proprietarul de la apartamentul de la etajul 2 a spus ca ori se face ca el, ori el se va debransa de la instalatia de gaze, dar in continuare nu va da voie nimanui pentru a face legatura cu celelalte apartamente de pe coloana.

Sunt curios daca ceea ce face el, de a bloca efectiv accesul altora la instalatia de gaze este legal sau nu? Si ce masuri se pot lua impotriva lui?

Totodata m-ar interesa sa stiu daca exista cumva vreo lege care spune ca cei care si-au mutat aragazul in alta parte au prioritate in fata celorlalti sau trebuie sa se respecte cumva modul in care a fost initial proiectat apartamentul?


Multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
gabrinho, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabrinho , utilizator 01:02, 1 Decembrie 2017
Despre ce "legatura" este vorba? Se reface instalatia de gaz dintre apartamente?

Detectoarele se monteaza in incaperea unde se afla consumatorul de gaz.

Daca si-a mutat aragazul in sufragerie, dormitor sau baie acolo trebuie montat detectorul.

Ideea este ca pentru schimbarea destinatiei camerei proprietarul trebuie sa obtina autorizatie de construire.

Le cereti autorizatia de construire si le puneti in vedere prevederile si sanctiunile legii 50/1991
privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Articolul 3-Legea 50/1991 (R)
(1) Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;
Articolul 26
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b) , c) , e) si g) , de catre investitor si executant;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) , savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
- de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevazute la lit. a) ;
Legatura fiind cablul care vine de jos de la parter pana sus la etajul 4 prin care se monteaza/conecteaza detectorul de gaze. Nu stiu daca m-am exprimat cel mai bine.

Si referitor la autorizatie, da, am inteles ca s-a facut proiect la momentul respectiv si astfel au transformat balconul in bucatarie.

Ce nu inteleg eu, in situatia in care sunt persoane care au modificat destinatia camerelor si persoane care nu au facut astfel de modificari, exista vreo obligatie legala ca cineva sa faca cum vrea celalalt sau totul este lasat la mica intelegere intre respectivii implicati?
Care cablu?
Detectorul este individual, se alimenteaza dintr-o priza din locuinta.
Nu stiu exact atunci ce fel de cablu este, recunosc ca nu ma prea pricep. Stiu doar ca acel cablu trebuia sa treaca prin fiecare apartament de pe o coloana si intr-un fel sau altul sa fie legat de detectorul de gazde. Ceva de genul.
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
gabrinho, utilizator
Pai discutati cu presedintele sau administratorul si lamuriti-va despre ce este vorba.
Nu se monteaza un detector central, se monteaza detector in fiecare locuinta.

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaze - solicitate de administratorul blocului andreiSRR andreiSRR S-a afisat la noi in bloc o convocare la sedinta a membrilor asociatiei, avand pe ordinea de zi, printre altele, \"montarea de detectoare de gaz, conform ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)