avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018

Buna seara .
In cadrul unei asociatii de proprietari ,pana in noiembrie 2017 ,pentru lucari ocazionale ( montat o lampa pe casa scarii sau subsol,un colier,o teava sparta la subsol,izolarea unu tronson de teava la o scara ,etc...)-,lucrari care inseamna doua-trei ore de munca cand si cand - intocmeam conventii civile persoanei care ne efectua aceasta lucrare ,intocmeam stat de plata,achitam impozit 16% si era Ok .
Cum pot rezolva legal ,asemenea situatii de la 01 ianuarie 2018 ? Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: C.Veronica , utilizator 09:39, 1 Martie 2018
E bine sa intrebam pe cel ce a pus intrebarea. Presupunerea mea, poate gresita, este ca se referea la acel contract de pe vremuri unde se platea doar impozit.
Adevarat,se platea doar cota de impozit .Din noul cod fiscal insa ,au disparut aceste contracte civile ,desi in codul civil exista.
Buna ziua, am un centru de limbi straine, unde se colaboreaza cu profesori ca si PFA sau conventie civila. Exista luni in care un profesor desfasoara activitate 50 de ore, insa sunt luni in care acelasi profesor presteaza servicii doar 10 ore. Am fost la finante si m-au informat ca din 2018 ianuarie nu mai exista conventii civile si ca va trebui sa se faca contract de munca. Fiind vorba de 10 limbi, printre care si engleza si germana, unde uneori este nevoie si de cate 2-3 profesori, deci vorbim de 13-15 persoane, prin ce forma juridica pot ei lucra la noi. In plus majoritatea profesorilor au catedra intreaga la scoli. Vin la noi doar part-time si unii dintre ei nu au posibilitatea de a infiinta pfa din motive obiective. Multumesc pentru raspuns
Parerea mea este ca in mod categoric vorbim de contracte de munca part time. Din descrierea dumneavoastra nu mai rezulta o munca prestata ocazional ci repetitiva. Cel putin asa este ea interpretata.
Teoretic da, este o munca repetitiva, dar ce se intampla in cazul limbilor straine cum ar fi araba, rusa sau norvegiana, unde se formeaza grupa poate odata sau de doua ori pe an, sau in cazul unei limbi mai cautate unde in ianuarie nu avem niciun inscris, dar in februarie, martie se formeaza 2-3 grupe? Un curs are 40 de ore, se desfasoara in doua sedinte pe saptamana a cate 2 ore. In unele luni profesorul ar presta servicii 4 ore/saptamana, poate luna urmatoare va avea 8 sau 12 ore/saptamana, ori contractul de munca si orarul de munca trebuie predat in prealabil.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ocupa de dezvoltarea intelectuală a unor copii? (sector ong) StefanLupu94 StefanLupu94 Buna seara, Suntem un ONG inființat anul acesta și nu avem încă foarte multă experiență, drept urmare adresez această întrebare aici. În cadrul ... (vezi toată discuția)
Ong sa plateasca un serviciu oferit de o persoana fizica? AndaBrailean AndaBrailean ONG-ul are ca scop integrarea socio-profesionala a tinerilor din centrele de plasament. Una dintre nevoile sesizate in centre este cea a copiilor de clasa a ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru lucrari florina.ciochina florina.ciochina Sunt administratora unui bloc din sectorul 6 bucuresti si doresc sa stiu daca se mai fac conventii civile... Un pensionar din bloc ne-a rezolvat niste ... (vezi toată discuția)