avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... SATISFACEREA OBLIGATIEI DE PLATA IN NATURA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

SATISFACEREA OBLIGATIEI DE PLATA IN NATURA

Buna ziua
Am o mare nelamurire in ceea ce priveste urmatoarea speta
Seful meu a vandut unei societati comerciale anumite produse, facura ridicandu-se la suma de 30.000 lei stabiliand o scadenta de plata de 10 zile.
Cele 10 zile au trecut si cele doua societati prin reprezentantii lor s-au inteles printr-un angajament de plata reciporc ca datoria sa fie returnata pana la data 31.08.2009. Acest angajament nu a fost facut la notar si nici nu s-a specificat ca el reprezinta un titlul executoriu in cazul neplatii.
Cert este ca Debitorul nostru a achitat o parte din suma dar cealalta parte ar dori s-o achite in natura prin bunuri evaluate pana la concurenta sumei ramase. Facem precizarea ca aceste bunuri nu sunt marfurile pe care societatea noastra le-a vandut societatii debitoare. Sunt bunuri de alta natura.
Seful doreste sa-si recupereze bani si in acest mod.
Intrebarwea mea este : Cum ar trebui sa procedez? Ce acte trebuie sa pregatesc? Cum se evalueaza bunurile pe care le da debitorul in contul datoriei?
Trebuie incheiat un acord de plata intre cele 2 societati prin care creditourl accepta plata in natura si in baza acordului facuta evaluarea? Se poate stabili valoarea bunurilor de comun acord intre cele doua societati?

Daca se poate un raspuns urgent !

Multumesc mult!
Alina#-o


Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:06, 13 Octombrie 2009
aveti un contract de livrare. in contract sint prevazute clauze, inclusiv modalitati de plata. daca nu exista posibilitatea achitarii marfurilor livrate in numerar sau alte instrumente legale de plata, achitarea lor se poate face prin alte marfuri. se numeste schimb sau troc. evaluarea marfurilor se face in functie de pretul de achizitionare si uzura lor fizica si morala. acceptarea platii prin preluarea altor marfuri in contul marfurilor livrate de vinzator poate fi facuta prin incheierea unui act aditional la contractul initial de livrare sau nu. totul trebuie insa inregistrat in casa cu respectarea legii contabilitatii si a altor acte juridice incidente.
Poti lua marfurile respective, chiar daca sunt de alta natura. Va intelegeti la pret de comun acord, iti factureaza produsele, apoi faceti un ordin de compensare, stingandu-se astfel debitul. Nu e nevoie de contract sau act aditional la contractul deja existent.
problema e ca nu exista nici un contract de livrare sau de alta natura ci a fast incheiat o simpla factura in suma de 30.000 pentru marfurile solicitate de debitor
deci debitorul imi facureaza produsele pe care vrea sa mile dea ca si compensare pentru stingerea debitului dupa care fac proces verbal de compensare?
Daca am inteles bine? Si cum sr trebui sa sune ordin de compensare?


Multumesc mult!
A&B a scris:
problema e ca nu exista nici un contract de livrare sau de alta natura ci a fast incheiat o simpla factura in suma de 30.000 pentru marfurile solicitate de debitor. Deci debitorul imi facureaza produsele pe care vrea sa mile dea ca si compensare pentru stingerea debitului dupa care fac proces verbal de compensare? Si cum sr trebui sa sune ordin de compensare?

Buna ziua,
Dupa opinia mea, pentru a nu se crea suspiciuni de frauda fiscala, exista o alternativa:
- daca produsele oferite in barter (troc) sunt noi, din lista afisata, curenta, de vanzare a firmei ce vi le ofera, atunci schimbul in natura se poate face la acele preturi
- daca produsele nu sunt ca mai sus, trebuie o expertiza evaluatorie efectuata de un expert independent, care sa stabileasca valoarea lor de piata, la data tranzactiei.
Toate cele de mai sus trebuie mentionate si agreate reciproc de cele 2 firme printr-un PV de conciliere, in care se descriu aranjamentele, valorile si compensarile reciproce, PV care se vor inregistra in cele 2 contabilitati.
Oricum, in final, se platesc taxe si impozite cf. facturii initiale.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract barter Dana Marin Dana Marin Buna ziua, Am incheiat un contract barter. Firma respectiva solicita acum sa facem reciproc facturi pentru suma contractului. Este corect asa? Unde pot citi ... (vezi toată discuția)
Contractul de schimb suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca 2 societati comerciale isi presteaza reciproc servicii (nu se plateste un pret), contractul poate fi catalogat ca fiind de schimb, luand in ... (vezi toată discuția)
Contractul de barter C_CRISTINA C_CRISTINA Se poate face contract de barter pentru a realiza o compensare intre o prestare de serviciu si o livrare de marfa? Sau contractul de barter poate avea ca ... (vezi toată discuția)