avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort + partaj pe cale amiabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort + partaj pe cale amiabila

Buna ziua! Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Eu si sotul dorim sa divortam pe cale amiabila. Bunurile din casa le impartim amiabil, dar ar fi o problema ca avem un apartament (achizitionat dupa casatorie)cu ipoteca de la banca pe o perioada de 30 ani, din care am achitat ratele pe o perioada de 2 ani si jumatete pana acum. Sotul imi cedeaza apartamentul, iar eu urmand sa achit ratele pe urmatorii 27 ani si jumatate si lui trebuie sa-i dau o suma de bani, dupa cum ne-am inteles. Cam in cat timp s-ar termina toata povestea aceasta? Imi trebuie neaparat avocat? La partaj, ma refer la apartament, in momentul de fata avand o valoare de aproximativ 42000 euro, cam ce taxa ar trebui sa platesc? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: MihaelaBog , utilizator 15:47, 12 Octombrie 2009
Avand in vedere ca exista intelegere intre dvs si sot, procedura divortului si a partajului se simplifica.
Daca a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei si nu aveti copii minori, puteti solicita desfacerea casatoriei prin acord.
Intrucat v-ati inteles asupra modalitatii partajarii bunurilor comune, pentru a evita plata taxei de timbru de 3% din valoarea bunurilor, va recomand sa urmati procedura partajului voluntar.
Au trecut 3 ani de la casatorie si nu avem copii. Eo suma mare 3 % din valoarea apartamentului. Ce presupune mai exact partajul voluntar? Mai avem nevoie de avocat?
Faptul ca doriti sa divortati pe cale amiabila va poate scuti de o multime de complicatii si termene. Partajul, ca accesoriu al procesului de divort, se poate introduce pe cale de actiune separata, dar poate fi cerut, aceleeasi instante, odata cu introducerea actiunii de divort, ceea ce poate fi preferabil in situatia paratjului "amiabil". Aceasta presupune sa cadeti de comun acord asupra modului de partajare a bunurilor (fie ele si debitele=datoriile). Ajungind la un acord, puteti incheia o tranzactie in instanta prin care sa se stabileasca, asa cum spuneti, de comun acord, modul concret de partajare a bunurilor.
Bineinteles ca si in acest caz, ideal este sa apelati la asistenta specializata (avocat), dar legea nu prevede acest lucru ca obligatoriu.
Raspunzand la intrebarea "cam in cat timp s-ar termina", aceasta depinde de mai multi factori: in primul rand de totalul dvs. acord (lucrurile se vor prelungi in situatia unui proces in care aveti pareri diferite); apoi de perioadele dintre termenele acordate (care nu vor fi multe in cazul acordului, dar pot fi destul de multe in alta situatie); ca o concluzie la prima intrebare, in cazul tranzactiei, cred ca nu va dura mai mult de 2 luni.
Referitor la costuri, daca este vorba numai de taxele de timbru si cheltuielile judiciare (fara avocat), acestea sunt majoritar dependente de valoarea timbrata:
de ex. pentru valori ale bunurilor intre 50.001 RON si 250.000 RON, taxa este de 2611 ron+2% din ce depaseste 50.000ron, iar pentru valori mai mari de 250.000 ron taxa este de 6611ron+1% din ce depaseste 250.000 ron. (Cf. Legii 267/2009 de majorare a taxelor de timbru)
Divort cat mai...usor, sau poate ca impacati!
Buna ziua,
In cazul meu, divortul a fost pronuntat, ne-am inteles de comun acord sa mergem la notariat pentru partaj, mie revenindu-mi apartamentul iar sotului sa ii platesc o sulta, ce este mai convenabil, sa mergem la notariat sau sa deschidem actiune la tribunal?
In cazul acesta care ar fi costurile si unde va iesi mai ieftin la notar sau la tribunal?Apartamentul ar avea valoarea de 20-25 mii eur

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar zuza1980 zuza1980 Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si ... (vezi toată discuția)
Partaj la divort Robertx Robertx Buna ziua, la divort partajul este obligatoriu daca exista vreun bun imobil (ex: o garsoniera) ? De exemplu daca divortul se face amiabil, se face ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 6 ani de la divort liliche liliche E VORBA DE UN PRIETEN: a divortat in urma cu 6 ani insa nu a facut partajul. Ar dori sa il faca acum. Ce costuri implica ? e vorba de 1 apartament cu o ... (vezi toată discuția)