Avand in vedere ca exista intelegere intre dvs si sot, procedura divortului si a partajului se simplifica.
Daca a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei si nu aveti copii minori, puteti solicita desfacerea casatoriei prin acord.
Intrucat v-ati inteles asupra modalitatii partajarii bunurilor comune, pentru a evita plata taxei de timbru de 3% din valoarea bunurilor, va recomand sa urmati procedura partajului voluntar.
Faptul ca doriti sa divortati pe cale amiabila va poate scuti de o multime de complicatii si termene. Partajul, ca accesoriu al procesului de divort, se poate introduce pe cale de actiune separata, dar poate fi cerut, aceleeasi instante, odata cu introducerea actiunii de divort, ceea ce poate fi preferabil in situatia paratjului "amiabil". Aceasta presupune sa cadeti de comun acord asupra modului de partajare a bunurilor (fie ele si debitele=datoriile). Ajungind la un acord, puteti incheia o tranzactie in instanta prin care sa se stabileasca, asa cum spuneti, de comun acord, modul concret de partajare a bunurilor.
Bineinteles ca si in acest caz, ideal este sa apelati la asistenta specializata (avocat), dar legea nu prevede acest lucru ca obligatoriu.
Raspunzand la intrebarea "cam in cat timp s-ar termina", aceasta depinde de mai multi factori: in primul rand de totalul dvs. acord (lucrurile se vor prelungi in situatia unui proces in care aveti pareri diferite); apoi de perioadele dintre termenele acordate (care nu vor fi multe in cazul acordului, dar pot fi destul de multe in alta situatie); ca o concluzie la prima intrebare, in cazul tranzactiei, cred ca nu va dura mai mult de 2 luni.
Referitor la costuri, daca este vorba numai de taxele de timbru si cheltuielile judiciare (fara avocat), acestea sunt majoritar dependente de valoarea timbrata:
de ex. pentru valori ale bunurilor intre 50.001 RON si 250.000 RON, taxa este de 2611 ron+2% din ce depaseste 50.000ron, iar pentru valori mai mari de 250.000 ron taxa este de 6611ron+1% din ce depaseste 250.000 ron. (Cf. Legii 267/2009 de majorare a taxelor de timbru)
Divort cat mai...usor, sau poate ca impacati!
Buna ziua,
In cazul meu, divortul a fost pronuntat, ne-am inteles de comun acord sa mergem la notariat pentru partaj, mie revenindu-mi apartamentul iar sotului sa ii platesc o sulta, ce este mai convenabil, sa mergem la notariat sau sa deschidem actiune la tribunal?
In cazul acesta care ar fi costurile si unde va iesi mai ieftin la notar sau la tribunal?Apartamentul ar avea valoarea de 20-25 mii eur