va expun ,pe scurt,situatia unei prietene:in aug 2004 mama ei moare.la 2 luni,in nov.2004,tatal ei o pune sa semneze o renuntare la succesiune pt a-si ridica o asigurare de viata pe care o avea cu defuncta.ea semneaza,ridica banii,ii impart,dar nu retracteaza renuntarea.tatal ei se recasatoreste,relatiile lor se racesc,iar in iunie 2008acesta isi scoate certificat de mostenitor unic,cu toate ca prietena mea are un copil.ea deschide proces de partaj succesoral pe care il pierde din pricina renuntarii.intre timp,chiar daca cele 2 apartam ale most.sunt notate cu litigii la OCPI,tatal ei le vinde surorii noii lui sotii.Credeti ca un proces in care sa fie introdus copilul prietenei mele ca mostenitor dupa renuntarea mamei sale ar avea vreo sansa?s-ar mai putea anula cert.de mostenitor?intre timp,tatal s-a imbolnavit de o boala grava,iar prietena mea e convinsa ca noua sotie a avut un rol hotarator in toata aceasta poveste.va multumesc mult.
In 2004 face renuntarea la mostenirea dupa mama, iar dezbaterea succesiunii tatal o face abia in 2008.
S-o luam metodic.
In aceasta situatie, copilul in 2004 trebuia sa-si manifeste dreptul de optiune succesorala prin reprezentantul legal mama sa, in termenul de optiune de 6 luni.
Nu s-a facut.
Eu vad o solutie si anume atacarea actului de succesiune pentru leziune de catre copil. Fiind minor, mama va formula cererea in instanta dar in numele minorului. Zic ca este o sansa . Ma rog speta nu este simpla dar sa consulte un avocat, ar fi pacat sa renunte avand in vedere situatia pe care ati prezentat-o mai ales ca , copilul chiar a fost lezat in interesele sale .
renuntarea nu e facuta expres in favoarea tatalui.din punctul ei de vedere,s-a cam resemnat,intrberea era daca introducind copilul ca urmas al ei ar avea vreo sansa?mutumiri.