avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire

va expun ,pe scurt,situatia unei prietene:in aug 2004 mama ei moare.la 2 luni,in nov.2004,tatal ei o pune sa semneze o renuntare la succesiune pt a-si ridica o asigurare de viata pe care o avea cu defuncta.ea semneaza,ridica banii,ii impart,dar nu retracteaza renuntarea.tatal ei se recasatoreste,relatiile lor se racesc,iar in iunie 2008acesta isi scoate certificat de mostenitor unic,cu toate ca prietena mea are un copil.ea deschide proces de partaj succesoral pe care il pierde din pricina renuntarii.intre timp,chiar daca cele 2 apartam ale most.sunt notate cu litigii la OCPI,tatal ei le vinde surorii noii lui sotii.Credeti ca un proces in care sa fie introdus copilul prietenei mele ca mostenitor dupa renuntarea mamei sale ar avea vreo sansa?s-ar mai putea anula cert.de mostenitor?intre timp,tatal s-a imbolnavit de o boala grava,iar prietena mea e convinsa ca noua sotie a avut un rol hotarator in toata aceasta poveste.va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: prejbeanu daniela-liliana , utilizator 17:24, 12 Octombrie 2009
Sansele sunt minime dar exista!B-)
Poate incerca o actiune in instanta insa nimeni nu poate garanta succesul unei astfel de incercari!
se impun cateva lamuriri.renuntare se face in 2004,prietena mea nu-si imagineaza ce poate presuoune aceasta renuntare,nici notarul nu ii invedereaza.Tatal ei ridica banii,ii folosesc,toate bune.In 2005 tatal se recastoreste,iar la 2 ani se imbolnaveste grav.Uzand de acea renuntare,isi scoate certificat de unic mostenitor,vinde cele 2 apartamente,chiar dc intre timp prietena mea deschisese actiune de partaj si litigiile erau notate.Vanzarile se fac in alt oras,fiindca notarul din loc unde obtinuse certif.de most.refuza.De remarcat ,cumpararor este sora actualei sale sotii.O actiune de anulare a acestor contr.de vanz-cump.ar fi posibila?Avand in vedere boala grava de care sufera,expertiza medicala ar fi de folos?cine o poate cere si cine o plateste?cred ca v-am ametit.primiti toata consideratia mea.
1. Anularea certificatului de mostenitor cum v-am spus , presupunand ca se obtine. Nu va duce la anularea contractului de VC dacat partial, adica va ramane valabil pentru partea de succesiune ce i se cuvine tatalui respectiv cota de 1/4. Acum nu mai retin bine dar cred ca apartamentele erau bunuri comune ale parintilor prietenei deci tatal are din start partea sa de coproprietar de 1/2 din ele. La mostenirea dupa mama si respectiv sotie, vorbim de cealalta 1/2 din apartamente. Aceasta este de impartit intre tata si nepot, 1/4 si 3/4 respectiv 2/8 si 6/8.
2.Nu inteleg ce mai dorea sa partajeze prietena dv?
3.Sa atace direct contractul de vanzare cumparare o poate face doar tatal, el, fiind vanzatorul, pe motiv de dol, eroare etc. aici sunt multe aspecte.
4. V-ati mai gandit si ca prietena sa atace contractul in numele tatalui pe motiv ca era incapabil din motive de boala la data incheierii lui? Ma rog este o varianta.
5.Cine plateste cheltuielile judiciare pai cel care face cererea in instanta , initial si la sfarsit, cel care pierde procesul.
Sincer sunt multe aspecte de judecat ca sa alegi o solutie viabila, cred ca v-am mai spus , consultati direct un avocat. In mare cam asta este , dar numai la prima vedere.
va raspund la a 2-a intrebare:a fost ideea avocatului de a trage de timp,gandind ca tatal ei nu mai are mult de trait si ca macar dupa el va culege ceva din mostenire.dar intre timp,el vinde tot si prietena mea cauta o modalitate de a mai obtine ceva de la mama ei.Toate amintirile copilariei ei au ramas in casa vanduta in care ea nu a mai avut nici macar acces.Va multumesc mult pt timpul acurdat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contracte vanzare-cumparare pt.cauza ilicita prejbeanu daniela-liliana prejbeanu daniela-liliana mama moare in 2004,august.In nov 2004,la cererea tatalui,cu care eram in rel f.bune,semnez o decl.de renuntare la mostenire,expresa,doar pt.ca tatal sa ridice ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire adriri adriri Buna ziua, as dori sa sa stiu daca o persoana semneaza la notar un act prin care renunta la mostenire (mama e decedata, doar tatal persoanei mai este in ... (vezi toată discuția)