Rog parerea unui jurist/avocat pe Codul Civil (nu pe lege speciala):
X are catre Asciatia Y o datorie totala de 8000 lei, din care 5000 lei sa zicem provine dintr-o perioada supusa unui litigiu. X plateste prin banca sume partiale cu indicarea sumelor ce trebuie inchise ca facand parte din debitul de 3000 lei, nelitigios.
Asociatia Y insa inchide platile lui X din debitele litigioase, fara ca acest lucru sa fie adus la cunostinta instantelor de catre nici una din parti (adica executarea silita se va face pe suma stabilita in litigiul in care se solicita la plata suma de 5000 lei, nu una diminuata cu platile)
X da in judecata pe Y (in dosar nou) si cere expertiza contabila pe aceasta speta. Legea speciala prevede stingerea datoriilor in ordinea vechimii (ca regula generala) dar nu face referire la debitele litigioase.
Avand in vedere existenta cauzei pe rolul instantei de judecata,asociatia de proprietari avea dreptul sa dispuna poprirea sumelor in limita hotararii judecatoresti definitive
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai si dvs. formulati intrebarile ca la REBUS.
Intrebati clar ce doriti, dezvoltati un pic (ca oricum nu va cunoastem) si daca are vreo legatura cu asociatia de proprietari Suntem pe un forum de as. prop., nu de X si de Y - ce naiba...
Daca va ajuta:
CODUL CIVIL:
Imputatia facuta de debitor Art. 1.507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelasi fel are dreptul sa indice, atunci cand plateste, datoria pe care intelege sa o execute. Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
(3) In cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata.
Imputatia facuta de creditor Art. 1.508
(1) In lipsa unei indicatii din partea debitorului, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie, el este dator sa faca imputatia prin acea chitanta.