avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... MODALITATE STINGERE DATORII
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

MODALITATE STINGERE DATORII

Rog parerea unui jurist/avocat pe Codul Civil (nu pe lege speciala):
X are catre Asciatia Y o datorie totala de 8000 lei, din care 5000 lei sa zicem provine dintr-o perioada supusa unui litigiu. X plateste prin banca sume partiale cu indicarea sumelor ce trebuie inchise ca facand parte din debitul de 3000 lei, nelitigios.
Asociatia Y insa inchide platile lui X din debitele litigioase, fara ca acest lucru sa fie adus la cunostinta instantelor de catre nici una din parti (adica executarea silita se va face pe suma stabilita in litigiul in care se solicita la plata suma de 5000 lei, nu una diminuata cu platile)

X da in judecata pe Y (in dosar nou) si cere expertiza contabila pe aceasta speta. Legea speciala prevede stingerea datoriilor in ordinea vechimii (ca regula generala) dar nu face referire la debitele litigioase.

Ce spune Codul Civil pe aceasta speta?
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 13:38, 31 Ianuarie 2018
Avand in vedere existenta cauzei pe rolul instantei de judecata,asociatia de proprietari avea dreptul sa dispuna poprirea sumelor in limita hotararii judecatoresti definitive
Nu are legatura cu ce am intrebat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai si dvs. formulati intrebarile ca la REBUS.
Intrebati clar ce doriti, dezvoltati un pic (ca oricum nu va cunoastem) si daca are vreo legatura cu asociatia de proprietari Suntem pe un forum de as. prop., nu de X si de Y - ce naiba...
Daca va ajuta:
CODUL CIVIL:
Imputatia facuta de debitor Art. 1.507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelasi fel are dreptul sa indice, atunci cand plateste, datoria pe care intelege sa o execute. Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
(3) In cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata.

Imputatia facuta de creditor Art. 1.508
(1) In lipsa unei indicatii din partea debitorului, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie, el este dator sa faca imputatia prin acea chitanta.

Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Decembrie 2017
Adam Grecu, utilizator
E foarte lamuritor. Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa banca marietadanescu marietadanescu S-a luat un credit in anul 2010 de la BCR.In urma impoosibilitatii restituirii creditului BCR,a dat procedura de intrare in faliment societatii.Societatea a ... (vezi toată discuția)
Ordine plată restanţe ursulina ursulina Bună seara! Sunt ad-tor la o scară de bloc Avem un restanţier din octombrie 2013 care în 27.08.2014 ne-a notificat că nu este de acord cu privire la ... (vezi toată discuția)
Eliminare calorifer dintr-o singura camera, cu tot cu repartitor Alishor_ro Alishor_ro Buna ziua, Va rog tare mult dati-mi un sfat cat si o parere referitor la situatia urmatoare: vreau sa renunt la caloriferul mic din bucatarie - este ... (vezi toată discuția)