Bună seara!
Sunt ad-tor la o scară de bloc
Avem un restanţier din octombrie 2013 care în 27.08.2014 ne-a notificat că nu este de acord cu privire la sumele pe care le are de plătit pentru octombrie, noiembrie şi decembrie 2013 şi ca atare în luna august a virat în contul asociaţiei o sumă de bani, precizând că este pentru ianuarie-aprilie 2014 -evident fără penalităţi-.
In contabilitate i s-au stins datoriile pentrui octombrie, noiembrie şi c-p decembrie, cu penalităţile aferente, notificând-o cu privire la această situaţie.
In HG 1588/2007 se arată clar că proprietarii pot contesta sumele din listele de plată în termen de 10 zile de la afişarea acestora, lucru care este ignorat sau neştiut de respectivul .
In notificarea primită de asociaţie se arată că: "nu consider că există temei legal pentru care să imputaţi plata făcută de mine chiar asupra lunilor asupra cărora mi-am exprimat dezacordul".
Cum aş putea să-i răspund mai clar?
Mulţumiri anticipate!
Faceti o notificare indicand temeiul legal in baza caruia ati calculat penalitatile si de cand se calculeaza acestea! Aratati si ca modul sau de contestare nu respecta legea, indicand din nou textul de lege!
Daca a facut virament, indicand explicit lunile pentru care a platit, sunteti obligati sa-i stingeti datoriile exact pentru acele luni, fara penalitati. Binenteles, il veti urmari in continuare pentru acele penalitati.
Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor:
Art. 1.506. – (1) Plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi
creditor, care au acelaşi obiect, se impută asupra acestora conform acordului
părţilor.
(2) În lipsa acordului părţilor, se aplică dispoziţiile prezentei secţiuni.
Imputaţia făcută de debitor:
Art. 1.507. – (1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi
fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o
execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi,
la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata
asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie
scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti
anticipat.
Imputaţia făcută de creditor
Art. 1.508. – (1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate,
într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria
asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei
datorii neexigibile ori litigioase.
De aici rezulta ca, nu se poate stinge o datorie, fara plata penalitatilor care se refera la acea datorie, dar se poate stinge, prin optiunea debitorului, o datorie mai recenta, ne-purtatoare de penalitati, daca pe documentul de plata s-a specificat clar ca plata se refera la acea datorie (cazul de fata).
In practica se intampla cam asa: Merge debitorul la casierie, are loc acolo o discutie in contradictoriu cu casiera sau cu contabila, privind sumele care se vor stinge prin plata (cei de acolo vor sa stinga sume vechi si penalitati, debitorul vrea sa achite ce doreste el), nu se ajunge la niciun numitor comun asa ca debitorul, daca stie contul Asociatiei de Proprietari, merge la banca si face un ordin de plata, indicand clar pe document ce luni doreste sa plateasca (binenteles acelea care ii convin lui). Din aceasta cauza multe Asociatii de proprietari refuza sa faca cunoscut contul bancar al asociatiei, fata de proprietari, tocmai ca acestia sa nu poata achita ce vor ei, prin virament.