avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... contabilitate expert judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

contabilitate expert judiciar

Buna seara,

Va rog frumos sa ma indrumati unde as putea sa ma documentez referitor la cum se tine/daca se tine contabilitate pentru expertize.

Multumesc pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: rbeloiu , utilizator 20:38, 6 Decembrie 2017
Expertii judiciari isi deschid, de regula, o firma (PFA) la Registrul comertului pe cod CAEN 7490 Alte activitati stiintifice si tehnice si declara activitatea la ANAF.
Tin o evidenta in contabilitate simpla pe Registrul de incasari si plati. In registru se trec la incasari - facturi, chitante, cec, etc. pentru activitatea desfasurata (onorariu incasat) precum si plati efectuate - facturi, bon fiscal, cec, etc. pentru echipamente si materiale achizitionate in vederea desfasurarii activitatii de expertiza (inclusiv cei 10 % retinuti de BLETJ din onorariul de expert - pentru utilizare in cadrul MJ).
Pentru incasarea onorariului de expert, se emite factura catre MJ - BLETJ. Onorariul este virat expertului intr-un cont deschis pe numele acestuia/ firmei acestuia, de regula la CEC.
Completeaza registrul, fac declaratii de impunere anuale si platesc anticipat impozit pe venit. Ca taxe platesc obligatoriu CASS si dupa caz, CAS (pensionarii nu platesc decat daca doresc).
Multumesc pentru raspuns.
Pentru aceasta activitate este suficient o evidenta intr-un fisier Excel simplu, sau ar trebui o evidenta mai complexa?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
rbeloiu, utilizator
Trebuie sa respectati rubricile din Registrul jurnal de incasari si plati - nr. crt., data, documentul (felul, nr.), felul operatiunii (explicatii), incasari/numerar, banca; plati/ numerar, banca.
Se completeaza si Rgistrul de inventar -nr.crt., recapitulatia elementelor inventariate, valoarea contabila, valoarea de inventar, diferente din evaluare (de inregistrat)/ valoarea, cauzele diferentelor.
Pentru a fi in cunostinta de cauza si sa nu aveti surprize din partea ANAF este bine sa studiati legea contabilitatii si codul fiscal (partea de contabilitate in partida simpla). Le gasiti pe internet.
Codul fiscal actualizat la zi il gasiti aici:
www.avocatnet.ro/articol_422...
Multumesc pentru clarificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate in partida simpla pfa costinionut costinionut Buna seara , Am infiintat un pfa vara trecuta iar domeniul principal de activitate este fabricarea bijuteriile din metale si pietre pretioase. Punctul de ... (vezi toată discuția)
Venit expertiza judiciara cosmm cosmm Sunt expert tehnic si am emis o factura catre tribunal pt un raport de expertiza. Mi s-a retinut impozit 10% si comision de 10 % conform OG 2/2000. In ... (vezi toată discuția)
Factura onorarii expert contabil viculean viculean Daca sunt numit expert intr-un dosar aflat pe rolul unei instante judecatoresti pentru a intocmi expertiza contabila ca expert contabil membru CECCAR sau ca ... (vezi toată discuția)