avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 164 din 2017 si ucenicii.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 164 din 2017 si ucenicii.

Bună ziua tuturor. Foarte rapidă introducere: revin ]n forum după o pauză ceva mai îndelungată. Pentru că. 1. Mulţumesc, domnule Alin Popescu, că nu am fost uitat şi am primit felicitări de ziua mea! 2. O problemă... complexă, se pare.
Legea 164 din 2017 mi-a produs o oarecare bucurie atunci când am citit că, pentru a fi ucenic, e suficient să ai peste 16 ani. Să vezi chestie, am zis, au unit ucenicia cu formarea profesională continuă a adulţilor, pentru că lumea se schimbă vertiginos şi nu mă deranjează să fiu ucenic la peste 50 de ani!!!
Se pare că nu. Banii de accesat provin din fondul european NEET, care are limită superioară la 24 de ani. Poate aşa se explică reticenţa unor angajatori, dintre care unii contactaţi direct de mine.
Aş putea scrie un articol întreg, dar aum trec direct la întrebare: totuşi, care e treaba? Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters146211 , utilizator 10:08, 7 Decembrie 2017
In lege nu se prevede decat limita minima a varstei , nu si cea maxima,si anume :
"Poate încheia contract de ucenicie persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) face demersuri pentru a-și găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condițiile legii;
b) a împlinit vârsta de 16 ani;
c) nu are calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă;
d) îndeplinește condițiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare."
...

La MInisterul Muncii ati solicitat un punct de vedere cu privire la situatia dvs. ?

Vă mulţumesc, domnule consilier juridic, că îmi amintiţi exact ce am citit şi eu în lege. Încerc să mai explic o dată: Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii, dar diavolul se ascunde în amănunte. Angajatorii care doresc să aplice la program constată că legea spune bine şi frumos, dar fondurile de accesat au restricţii. Probabil nu am pus eu bine mesajul în acest forum, legalmente este... foarte legal! La prima vedere constat că nu se poate muta în alt topic, tocmai de aceea îl consider închis şi caut răspunsuri în altă parte. Nu vreau să încalc regulile forumului, dar iată de unde a pornit totul, pentru că nu fac reclamă la apă-cola, e un fel de strigăt de alarmă:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea uceniciei si internshipul. buna seara. vreau sa intreb daca in cadrul companiei am vrea ... emyno emyno Buna seara. Vreau sa intreb daca in cadrul companiei am vrea sa organizam programe de uceniciei sau intership...am nevoie de un formator oficial din extern sau ... (vezi toată discuția)
Ucenicie Lavinia-Ana Lavinia-Ana Cum se procedeaza in cazul in care o persoana fizica autorizata doreste sa ia ca ucenic o persoana care a terminat un curs de recalificare profesionala? Ce ... (vezi toată discuția)
Contract de ucenicie anisu anisu va rog sa imi dati cat mai multe detalii privind intocmirea unui contract de ucenicie la locul de munca (clauze , de ce trebuie tinut cont, remuneratie, ... (vezi toată discuția)