Vă salut cu respect!
Plec de la ideea unui localnic care își cunoaște obiectivul istoric din oraș, ca în palmă, deci nu e dornic să-l mai viziteze dar o face, ca ghid pentru alți turiști ce vizitează respectivul obiectiv turistic.
Ca localnic, ajung la acel obiectiv turistic doar pentru a-i face reclamă, aducând alte persoane spre vizitarea acestuia, deci aducând practic bani la bugetul local, buget la care contribui și eu, deși aici m-am născut, cu acest obiectiv turistic am trăit, pe zidurile lui m-am cățărat și m-am jucat iar acum, nu aș mai avea nevoie de vizitare în scop turistic ci doar ca însoțitor al unui grup de turiști, familie ori apropiați, din țară sau străinătate. Localnicul nu este constituit ca firmă, agenție de turism, este pur și simplu un om simplu cu o familie mare ori amici foarte mulți, în țară și în străinătate, care mai ales vara ajung în vizită la acel localnic, prilej numai bun de a vizita și obiectivul turistic în cauză.
Mi se pare stupid ca aducând oameni la acel obiectiv turistic, ca om ce toată viața am locuit doar în același oraș, să plătesc de fiecare dată bilet întreg. Nu doresc gratuitate deși asta ar fi o recunoaștere a identității locale dar măcar o reducere...
În full sezon, tariful biletului este de 30 de lei iar în acel sezon, am avut grupuri de oaspeți și de 2 ori pe săptămână. Nu poți să ai oaspeți ca să nu îi însoțești cu atât mai mult când ești localnic și cunoști istoria locului de vizitat pentru a o prezenta invitaților, nu pe repede înainte cum o fac ghizii turistici!
În aceste condiții, pentru că zilele acestea a reintrat în dezbatere publică, noile taxe de vizitare ale obiectivului turistic în cauză, doresc să vă întreb dacă legal, se pot acorda facilități și gratuități localnicilor, la vizitarea obiectivelor turistice. Există în țară, situații de acest fel? Cum au făcut?
Dacă legal se poate(primăria susține că nu se poate), care ar fi pașii de urmat pentru a-i propune mai departe celor din administrația publică locală, în crearea și adoptarea, legal, de facilități și gratuități, localnicilor, la vizitarea obiectivului turistic?!
Obiectivul turistic are ghizi oficiali ? Sunt angajatii primariei sau ai altei entitati care administreaza obiectivul?
Dvs. sunteti inteleg, un ghid amator, cu cunostinte despre obiectivul respectiv;
Daca obiectivul este de interes(inteleg dupa valoarea taxei de vizitare, ca da) atunci este nevoie de un ghid atestat. Nu de alta , dar cand este atestat si angajat are o anumita raspundere nu numai cu privire la expozeul asupra obiectivului dar si cu privire la siguranta acestuia sau a obiectelor muzeale din interior/exterior impotriva actelor de vandalism.
Daca obiectivul este in subordinea primariei, cred ca printr-o hotarare a consiliului local se pot reglementa facilitati sau gratuitati localnicilor. Problema este sa existe o initiativa in acest sens care sa se dezbata iar consiliul sa adopte o hotarare in acest sens
Eu nu fac lucrul acesta pentru a câștiga din acest lucru. Obiectivul, normal că are ghizii lui, angajați ai primăriei. Departe de mine gândul de a le face concurență. Este pur și simplu ideea falimentară(financiar vorbind) de a fi nevoit să-i însoțesc pe membrii familiei(mai mult sau mai puțin îndepărtați) ori cunoștințe de familie, marea lor majoritate, plecați peste hotare și veniți în vizită vara, de fiecare dată, din bun simț stându-le alături la fiecare vizită. Dacă fraților și cumnaților le pot spune pe șleau... fraților intru în faliment, 30 de lei... uneori și de 3 ori pe săptămână, săptămână de săptămână, lună de lună, tot sezonul, unor neamuri sau prieteni de familie, pur și simplu mi-e jenă și nu e nici etic să le spui așa ceva... Ei vin la mine, cred.. e ultimul lor gând să se gândească că pe lângă ei, am mai primit înaintea lor alte câteva zeci poate sute de persoane și să voi mai primi și după ei. Nu am o situație materială precară dar nici bancher nu sunt!
Practic, eu aduc la rându-mi vizitatori și nu puțini, din această cauză spuneam de reducere ori gratuitate, pentru localnici, mai ales pentru cei ce sunt însoțiți de grupuri mai mici ori mai mari de turiști.
Deci nu e nicidecum concurență ghizilor de la obiectivul turistic. E un lucru de bun simț, pe care primăria l-ar putea face pentru localnici și mai ales ca avantaj/mulțumire pentru faptul că și eu alături de alți localnici, contribuim la dezvoltarea turismului în localitate.
Să nu uităm că atunci când toți acești oameni vin la mine, stau cel puțin o zi, cheltuind bani în localitate.... nu doar la vizitarea obiectivului turistic, ci și în oraș.
Inteleg ca faceti un fel de voluntariat cu privire la aducerea turistilor sa viziteze acest obiectiv si orasul.
Mi se pare ca astfel demostrati un simt civic deosebit fata de localitatea in care traiti si omenii acesteia.
De ce este nevoie sa intrati dvs. in muzeu cu fiecare grup de turisti daca exista ghizi?
Stiti cat dureaza vizitarea obiectivului muzeal.
Nu este mai simplu sa duceti turistii la obiectiv, sa fie preluati de un ghid al muzeului si dvs. sa-i asteptati la iesire? Nu ati mai avea cheltuielile de care va plangeti .
Participarea dvs. si a altor locuitori la dezvoltarea turismului in localitatea dvs. cred ca este o atitudine cetateneasca normala in beneficiul tuturor si nu consider ca trebuie ca cineva sa obtina niste avantaje doar ca este un bun cetatean ,obligatie pe care o avem toti intr-o comunitate.
De acord cu d-voastră, m-aș bucura și eu „să scap” repede și ieftin.
Dar sper că n-ați uitat că neamurile vor și poze, din care n-aș putea lipsi tocmai eu, că doar au venit la mine!
În plus, există și precedente în țară, unde autoritățile locale au creat facilități, reduceri ori chiar gratuități pentru cei ce au domiciliul în localitatea respectivă.
Găsiți consilierul local pe care l-ați votat, prezentatii problema, facilitățile pe care le doriți și rugați-l sa întocmească o propunere de hot de consiliu local care sa fie supusa dezbaterii și adoptării.