avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... constitutionalitate articol
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

constitutionalitate articol

Art. 26 din Legea 230/2007 priv asociatiile de proprietari a fost declarat neconstitutional prin decizia 670/2011. Acum ce se intampla cu dreptul proprietarului la contestatie? Proprietarul are dreptul sa conteste hotararea adunarii generale oricand (cand ia la cunostinta) sau pierde dreptul de a mai contesta in justitie?
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 16:46, 31 Ianuarie 2018
CCR a declarat ca neconstitutionala doar sintagama de la adoptarea acesteia,citez din decizie:
1. Admite excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și constată că sintagma "de la adoptarea acesteia" este neconstituțională, excepție ridicată de Gheorghe Alecsăndruț, Angela Alecsăndruț, Nicolai Lazari, Svetlana Lazari, Petru Secară și Geta Secară în Dosarul nr. 3.735/279/2008 al Curții de Apel Bacău - Secția civilă, cauze minori, familie, conflicte de muncă și asigurări sociale.
Conform modificarilor Legii 230/2007 art. 25 si art. 26
Articolul 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.

Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Au modificat legea asta de au umplut-o de sange,
Nu au mai precizat de cand curge termenul de 45 de zile dar vazand prevederile art. 25 al.4, inteleg ca termenul curge de la comunicarea hotararii in scris, catre toti proprietarii
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Asa am inteles si eu, problema e ca probabil se aplica regulile codului civil privind comunicarea, adica prin scrisoare cu confirmare de primire si continut declarat, iar in caz de litigiu sarcina probei cade pe asociatie, nu pe cetateanul care poate nici nu e membru de asociatie dar caruia ii sunt opozabile hotararile in baza art 24 alin 4. Daca gresesc va rog sa ma contraziceti.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)
Documente reparatii gm_mg gm_mg Asociatia de proprietari a intreprins actiunea de reparare acoperis, fara a se aduce la cunostiinta daca a fost o hot adoptata justificat in ad gen. La lista ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura elenaciuica68 elenaciuica68 Vreau sa aflu care este numarul minim de locatari care trebuie sa fie de acord cu incheierea unui nou contract pentru repartitoare de caldura. daca se poate ... (vezi toată discuția)