avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... se poate pensie de urmas ,dar si somaj?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

se poate pensie de urmas ,dar si somaj?

Am o mare nelamurire...va rog mult,am nevoie de un raspuns corect.... Eu am terminat cursurile postliceale de medicina anul acesta 2009(august).Stiu ca daca depun actele,am dreptul la somaj(in cazul in care nu gasesc in 60 zile angajare). Dar eu am inceput si facultatea,si avand varsta de 25 ani,am dreptul la pensie de urmas(pana la 26 ani).,deoarece tatal meu este decedat. NELAMURIRIEA: pot primi pensie de urmas(deoarece sunt student!),dar si somaj(deoarece am absolvit aceasta specializare?) Somajul este o cifra mica ce nu cred sa depaseasca o patrime din salariu mediu brut.... LEGEA pensiilor ce spune? De cat este somajul? Am nevoie de o lamurire ungenta!! va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:45, 22 Octombrie 2009
In Legea nr.19 din 2000 se prevede la ART. 66 lit.b.ca "copiii au dreptul la pensie de urmas: daca îsi continua studiile într-o forma de învatamânt organizata potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 26 de ani." Legiuitorul nu indica nicaieri faptul ca aceasta pensie s-ar intrerupe daca beneficiarul pensiei de urmas se angajeaza cu carte de munca. Pe cale de consecinta, nu se poate intrerupe plata pensiei de urmas daca beneficiarul acesteia intra in somaj. Cu o conditie, cea prevazuta de art.94 din aceeasi lege se prevede la pct.2. ca: "Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. 3).. Acesta prevede ca: Salariul mediu brut pe economie pentru anul urmator se prognozeaza si se face public de catre CNPAS pâna la data de 31 decembrie a anului curent.
Va multumesc mult pentru informatii! mentionez ca pensia mea de urmas este in valoare de 300 lei,in prezent. Valoarea somajului,in prezent,depaseste conditiile legii nr.19 din 2000,art.94,pct.2.?
Art. 92, alin. (1), lit. b) din Legea 19/2000 prevede ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Somajul nu poate fi echivalat cu desfasurarea unei activitati profesionale. Legiuitorul putea sa spuna, simplu, "realizeaza venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut" dar n-a facut-o.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspuns.Inca o nelamurire:am dreptul la somaj daca urmez o alta forma de invatamant,in prezent?
Fiind somer absolvent, acordarea indemnizatiei de somaj inceteaza in momentul in care urmati o alta forma de invatamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas laviniamadalina laviniamadalina primesc pensie de urmas in urma decesului tatalui meu.daca ma angajez cu carte de munca la program de 4 ore,pot beneficia de aceasta pensie in continuare ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liliana v liliana v un tanar de 18 ani, beneficiar al pensiei de urmas (tatal decedat) este student in anul I. poate sa se angajeze pe perioada determinata fara sa piarda ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)