fratele meu are 44ani si are hepatita cronica toxica ,ulcer duodenal ,diabet zaharat tip2 ,si are 78 zile cm se poate pensiona ?la cate zile de medical trebuie sa mearga la comisie?are 28 ani vechime
Potrivit legii, durata de acordare a concediului medical e de cel mult 183 de zile intr-un interval de un an. Medicul de familie nu poate acorda mai mult de 14 de zile de concediu medical intr-o etapa, iar intr-un an acesta nu poate depasi 45 de zile pentru un salariat. Medicul curant din spital poate acorda pana la 30 de zile. Peste aceste perioade se poate pronunta numai medicul expert al asigurarilor sociale.
Durata concediului medical o stabileste medicul, in functie de gravitatea bolii. Daca o persoana este grav bolnava, nu va sta, obligatoriu, in concediu medical un numar minim de zile, este absurd.
De altfel, in Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000, cap. B, sectiunea I, pct. 1 este prevazut ca "propunerea la pensionare poate fi solicitata inca din primele zile de boala, in cazul afectiunilor fara potential recuperator."
Potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, persoanele care sufera de cancer beneficiaza de pensie de invaliditate indiferent de varsta si de stagiul de cotizare.
Interventie moderator:
:rtfm: dora ri:
Va rog sa nu mai deschideti un nou topic pentru continuarea intrebarilor pe aceeasi tema. Continuati sa puneti intrebari pe acest topic. De altfel asa prevede si Regulamentul acestui site.
Va multumesc pentru intelegere.
annajanette:
Citatele date de dvs. din lege sunt mai putin pentru noi, nespecialistii. Ele sunt pentru medicii care acorda concediul medical si numai ei pot hotari, in spiritul si litera legii, cat de bolnav este pacientul si cate zile i se cuvin. Si, daca este cazul, tot medicii, prin comisia de expertiza de pe langa CNPAS, hotarasc daca propun sau nu iesirea la pensie pentru incapacitate de munca.