avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare caz boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare caz boala

buna!..am 40 ani,de 13 ani sufar de diabet zaharat insulinodependent,am muncit 20 ani la electrica banat si as dori sa stiu daca pot sa optez pentru pensionarea pe caz de boala..am diagnosticul diabet zaharat tip 1,compliat cu neuropatie diabetica
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:08, 16 Februarie 2010
Aveti cu mult peste stagiul necesar (vechimea in munca) prevazut de art. 57 din Legea nr. 19/2000 pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Deci, din acest punct de vedere, nu veti avea probleme.

Restul depinde de medici si de comisia de expertiza. Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare medicala voiculescu liliana voiculescu liliana Lucrez in invatamant iar boala de care sufar de cel putin un an nu este recunoscuta ca boala profesionala. In acest an boala s-a agravat si eu nu pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cum beneficiez de pensie de boala? panda11 panda11 sunt bolnav de diabet insulino-dependent de 4 ani, am 41 de ani si am cotizat peste 20 de ani, intreb daca pot beneficia de pensie medicala si ce pasi trebuie ... (vezi toată discuția)
Conditiile iesirii la pensie de boala sarcinschi sarcinschi Sotul meu are 50 ani, , iar dupa o zi de efectuare a preavizului, s-a internat in spital pentru ca avea o rana la picior, foarte urata, care a dus mai apoi la ... (vezi toată discuția)