avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditiile iesirii la pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditiile iesirii la pensie de boala

Sotul meu are 50 ani, , iar dupa o zi de efectuare a preavizului, s-a internat in spital pentru ca avea o rana la picior, foarte urata, care a dus mai apoi la amputarea unei jumatati din laba piciorului.Pe 5 noiembrie se vor implinii 90 zile de cand se afla internat in spital, deoarece rana se vindeca foarte greu.Mentionez ca sufera de diabet complicat, insotit de arteriopatie diabetica, retinopatie diabatica obliteranta(cu un ochi nu mai vede deloc).
As vrea sa primesc o informatie legala, in ce conditii poate iesii la pensie de boala si cum se va rezolva cu preavizul.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:19, 22 Octombrie 2009
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

In legatura cu preavizul va va raspunde domnul Valeriu Tudor care cunoaste domeniul "dreptul muncii" mult mai bine decat mine.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1. Conform Codului muncii, art.73 (3), In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
2. Adica, dupa ce i se termina perioada de concediu medical isi reia efectuarea preavizului de acolo de unde a ramas.
3. Daca va fi pensionat medical atunci ii va inceta CIM cu art.56d si nu mai efectueaza preavizul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare caz boala aleo1106 aleo1106 buna!..am 40 ani,de 13 ani sufar de diabet zaharat insulinodependent,am muncit 20 ani la electrica banat si as dori sa stiu daca pot sa optez pentru ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala diabet zaharat cu complicatii SIMION1967 SIMION1967 Sunt o persoana cu Diabet zaharat insulino-dependent, depistat la data de 26.02.1991.Sunt nascut la data de 12.02.1967 si am o vechime in campul muncii de 24 ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala Doriana... Doriana... Nu stiu exact daca am postat unde trebuie.. Am o prietena de 30 de ani, mama a unui baietel care din pacate sufera de diabet si de epilepsie.. In acest an ... (vezi toată discuția)