avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... competenta teritoriala retrocedare teren de la stat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

competenta teritoriala retrocedare teren de la stat

O comisie judeteana a formulat actiune impotriva ADS-ului pentru a pune la dispozitie teren din domeniul statului, terenul fiind necesar punerii in posesie a persoanelor carora li se reconstituisera dreptul de proprietate. Comisiile locale la care aceste persoane au formulat cererile de reconstituire nu mai dispuneau de teren, astfel incat singurul teren identificat a fost cel din domeniul statului si aflat in administrarea ADS.
Pentru ca o comisie locala sa actioneze in instanta ADS pentru atribuirea suprafetelor necesare punerii in posesie, ce instanta este competenta a solutiona cauza?
Suntem in prezenta unei competente teritoriale alternative, caz in care reclamantul are posibilitatea de a opta intre mai multe instante competente deopotriva, conform art. 12 din Cod proc.civ, fiind incidente totodata si prevederile art.8 din Cod proc.civ. conform carora cererile indreptate impotriva statului(ADS-ul reprezentand in acest caz statul) se pot face la instantele din capitala tarii sau la cele din resedinta judetului unde isi are domiciliul reclamantul.
Fie opereaza o competenta teritoriala exclusiva, caz in care instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala se afla situat terenul ce se solicita a fi pus la dispozitie?
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
crism25, utilizator

Alte discuții în legătură

Chemarea in judecata a statului roman. cine reprezinta statul? c51888 c51888 La multi ani. Daca chem in judecata Statul Roman printr-o cerere de chemare in judecata pt restituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor preluate ... (vezi toată discuția)
Mi-au gresit titlul de proprietate ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Ce ma fac, ce ma fac.... mi-au gresit titlul de prop. mi-au scris o suprafata mai mica ....mai mare nu puteau gresi:P, ce fac acum unde ma ... (vezi toată discuția)
Retrocedare emiliana emiliana 1. Tatal meu are act partaj din anul 1947 pentru casa si 28,8ha teren cu moara pe terenul respectiv si 5 ha padure. S-a emis de catre primarie -titlu ... (vezi toată discuția)