avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Retrocedare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Retrocedare

1. Tatal meu are act partaj din anul 1947 pentru casa si 28,8ha teren cu moara pe terenul respectiv si 5 ha padure. S-a emis de catre primarie -titlu provizoriu pt.10ha (din anul 1994)
-titlu provizoriu pentru 5100 mp (din anul 1994)curtea casei
- titlu definitiv pentru 1 ha padure.
Pentru aceste suprafete s-a facut masuratoarea in teren.In anul 2002 s-a incercat sa ne inmaneze un titlu definitiv, in care suprafetele recunoscute in titlu provizoriu au fost diminuate cu 1ha si 2500 mp.L-am contestat, dar nici un raspuns.
Pentru restul de teren avem adeverinta de recunostere - din anul 2005, dar nu s-au emis titluri definitive.O partea de terenuri sunt ocupate de alti cetateni, dar cf. legii 247/2001, primaria nu ne-a instiintat de asta, dar nici nu ne pune in posesie.
Despre moara nu se aminteste niciunde si acum este in stare de degradare.Ea fusese preluata in 1991 de primarie de la IJPPS.Acum primarul spune ca e a nimanui, dar nici noua nu ne-o preda.
2. Mama a cedat 3,5 ha teren HCM 308/1953 si i s-a recunoscut lucru acesta prin decizia prefecturii si printr-o hotarare judecatoareasca.A beneficiat de actiuni la un IAS pana in anul 2001, cand ADS a predat primariei terenurile in baza Legii 268/2001, dar pana azi 03.04.2008, proprietara nu a intrat in posesia terenului.
Fiind vorba de aceeasi primarie, cui sa ma adresez, caci prefectura totdeauna i-a somat sa ne puna in posesie, dar nimic.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 01:58, 9 Aprilie 2008
Adresati-va instantei de judecata .
Depuneti o cerere la Primarie prin care solicitati eliberarea TP sau punerea in posesie , daca in termen de 30 de zile de la inregistrare nu va raspunde sau raspunsul va nemultumeste aveti posibilitatea sa formulati o actiune in instanta ...


:oops: asa este ..... multumesc mult u.b.i.k :coffee:


Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru punerea efectiva in posesie, sau inmanarea titlului de proprietate puteti face plangere la judecatorie in temeiul art. 64 din Legea nr. 18/1991, pe care-l reproduc mai jos.
Urmati asadar sfatul lui elis in ceea ce priveste cererea si termenul de 30 de zile, insa in ceea ce priveste instanta competenta, aceasta este judecatoria si nu instanta de contencios administrativ.
Art. 64. - (1) În cazul în care comisia locală refuză înmânarea titlului de proprietate emis de comisia judeţeană sau punerea efectivă în posesie, persoana nemulţumită poate face plângere la instanţa în a cărei rază teritorială este situat terenul.
(2) Dacă instanţa admite plângerea, primarul va fi obligat să execute de îndată înmânarea titlului de proprietate sau, după caz, punerea efectivă în posesie, sub sancţiunea condamnării la daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere, anume stabilite de instanţă.
(3) Dispoziţiile art. 53 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
art. 52 alin. 2 " (2) Împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare."
Va multumesc, mult. Emiliana
situatia dvs nu e deloc simpla intrucat cu toate ca aveti un titlu irevocabil, hotararea judecatoreasca, si titluri provizorii de proprietate se pare ca in realitatea faptica a situatiei primaria a pus in posesie alte persoane pe fostele suprafete detinute, amanand astfel executarea. trebuie stabilit cu exactitate ce prevede dispozitivul hotararii judecatoresti, urmand apoi sa vedeti daca nu cumva va este mai util sa sesizati organul de urmarire penala pentru infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si nu in cele din urma CEDO, daca nu se va face nimic in continuare. Cat priveste solutionarea contestatiei cade in competenta Comisiei judetene sa o rezolve. Intarzierea rezolvarii sale va da dreptul sa va adresati judecatoriei.
Chiar azi am primit raspuns de la prefectura:"aspectele privind reconstituirea dreptului de proprietate pt.suprafata totala de 32,3 ha teren, au facut obiectul notei de analiza, la Comisia locala fond funciar.Urmare celor constatate, membrii CLFF se obliga sa va instiinteze pt. prezenta la sediul primariei in vederea identificarii suprafetelor"
Tot azi,in scris, CLFF ma "someaza" ca maine 9.04.2008 sa ma prezint pt. identificarea terenurilor. Telefonic mi-au spus sa identific terenurile ramase libere.Deoarece am aflat cui i-a atribuit primarul pamantul de la mama, cele 3.5 ha luate de la IAS in 2001, am cerut in scris sa-mi arate dosarul care a stat la baza retrocedarii cetateanului X. Nu mi-a aratat dosarul dar mi-a scris ca am fost validata cu suprafata de 3.5 ha in anexa nr. 32 la Legea 1/2000.Adica la anexa 32 sunt persoane pentru care numai exista teren. Si o alta intrebare, cum sa fiu validata dupa legea 1/2000 cand terenul la acea data era al IAS-ului care s-a desfiin'at in 2001?Primaria sta nu stie ce prevede legea 268/2001.
Deoarece m-au somat sa ma prezint maine la primarie, am cerut si eu,in scris, sa studiez dosarele celor care sunt pe terenurile mele.
Vineri m-am adresat organului de urmarire penala si astept sa vad ce mai fac. Tot vineri am sesizat ANRP, caci am vazut pe mailul lor ca au ca atributii tocmai cele sesizate de mine.E bine ce am facut?Va spun drept, ca fiind foarte bolnava, nu am posibilitatea de a ma misca prea mult.Computerul mi-a ramas singurul ajutor. Probabil ca primarul stie lucrul asta si asteapta sa mor, ca sa poata ramane cu acele terenuri. Eu va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Cum obtin titlu de proprietate in baza certificatului de mostenitor? Buna ziua!In anul 2003 in urma succesiunii dupa bunicul meu, am mostenit o suprafata de 5,7 ha teren (arabil,faneata,padure)si o casa cu gradina 0,12 ha, in ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol furgim furgim Buna ziua Mai pot cere in instanta daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol? Bunicul meu a murit si nu a apucat ... (vezi toată discuția)
Constituire sau reconstituire dumitru2000 dumitru2000 Avem un teren arabil intravilan intr-o comuna pentru care fostul cooperator a primit titlu - fiind inscris in anexa 2A din Regulament. Evident, fostul ... (vezi toată discuția)