avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune cominatorii pentru neprimirea titlului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol

Buna ziua

Mai pot cere in instanta daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol? Bunicul meu a murit si nu a apucat sa-si primeasca cele 5 ha de teren agricol pe care era indreptatit sa le primeasca pentru ca a luptat in razboi pe motiv ca primaria "nu are de unde sa-i dea". De fat a fost dat altcuiva.

Am intrebat un executor judecatoresc care mi-a spus ca nu se mai pot cere daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate. E adevarat? Si daca se pot cere astfel de daune cit e realist sa cer/zi astfel incit instanta sa-mi si acorde daunele?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 21:26, 17 Mai 2009
Nu sunteti explicit. Mai exact aveti hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru acel teren?
Nu am inceput actiunea in instanta inca pentru ca nu stiu daca mai pot cere sau nu daune cominatorii. Daca nu pot cere astfel de daune nu are rost sa ma mai judec cu primaria.
Puteti cere daune cominatorii, atunci cand aveti de aface cu o actiune care are ca obiect obligatia "de a face".
Pai are sens pentru ca este vorba de retrocedarea terenului pe care a fost un act de proprietate.Dar asat decideti d-voastra.
Succes!
Procedura privind daunele cominatorii este prevazute de art. 64 din legea 18/1991:
(1) In cazul in care comisia locala refuza inmanarea titlului de proprietate emis de comisia judeteana sau punerea efectiva in posesie, persoana nemultumita poate face plangere la instanta in a carei raza teritoriala este situat terenul.
(2) Daca instanta admite plangerea, primarul va fi obligat sa execute de indata inmanarea titlului de proprietate sau, dupa caz, punerea efectiva in posesie, sub sanctiunea condamnarii la daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere, anume stabilite de instanta.
(3) Dispozitiile art. 53 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.


Daunele se acorda in cazul in care titlul de proprietate a fost emis, trimis catre primarie si primarul refuza sa-l inmaneze celor in drept, sau sa treaca la punerea in posesie.
ceva asemanator am si eu...numai ca am o sentinta definitiva si irevocabila din 1993(numai acum am avut cunostinta de ea)pe numele tatalui meu...era din alta loc.tata era bolnav pe pat...nu l-a instiintat nimeni,nici chemat pentru punerea in posesie...sentinta e pe numele cumnatei lui si el.....pe acel teren avem si extrase de carte funciara in care ca prop erau bunicii...dar...prin 2004 apar alte inscrisuri in cf.....nus ce mai pot face....acest teren a fost practic "furat" in acte.....de cei de la primarie....daca ma poate ajuta cineva cu un sfat....

Alte discuții în legătură

Obtinerea titlului de proprietate janeta_bosneag janeta_bosneag titlul nostru de proprietate nu-l putem obtine.primaria ne spune :este trimis in instana ,nu avem raspuns.Ce putem face ca sa obtinem acest drept de care este ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate cismas marius cismas marius buna, as dori si eu daca ma poate ajuta cineva cu un sfat,referiroar lao prblema si anume:comisia comunala.nr1014 din 20 august1991, acorda o adeverinta, in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate dana2002 dana2002 este intemeiata actiunea in constatarea dreptului de proprietate asupra unui teren care este deja reconstituit conform legii 18, dar pentru care inca nu s-a ... (vezi toată discuția)