avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt nedumerit de unele clauze din draftul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt nedumerit de unele clauze din draftul contractului de vânzare-cumpărare imobil. Îmi poate explica cineva la ce se referă?

Buna dimineata,
doresc sa cumpar un apartament si in draftul de contract vanzare-cumparare Notarul a pus urmatoarele fraze. Imi poate explica cineva mai pe intelesul oricui la ce se refera?:

1. Vanzator: „rest de preț (suma ramasa de platit dupa ce s-a dat avansul) în privința căruia nu renunț/renunț în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară a imobilului obiect al prezentului contract, a dreptului de ipotecă imobiliară legală pentru neplata restului de preț, drept prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil“

2. „În cazul neexecutării obligației de plată integrală la scadență, cumpărătorul va fi de drept în întârziere fără vreo altă formalitate sau curgere a vreunui termen, prezentul contract constituind titlu executoriu la această dată, pentru întregul rest de preț, în conformitate cu prevederile art. 100 din Legea 36/1995“

3. Cumparator: „Totodată, declar că accept constituirea dreptului de trecere în condițiile prezentului contract.“

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1. Pentru diferenta de bani care a ramas de achitat, dvs, vanzator, aveti posibilitatea de a solicita inscrierea la Cartea Funciara a unui drept de ipoteca asupra imobilului vandut, ipoteca ce se va radia, prin declaratia dvs ulterioara ca ati primit pretul integral.
Adica, daca nu va da toti banii, ii luati bunul.
2. Daca nu primiti restul de bani pana la termenul stabilit, nu mai este necesara stabilirea unui alt termen, nu e necesara nici o somatie, nici o notificare, nici o adresa, contractul in sine fiind titlu executoriu, fiind suficient pentru a obtine executarea silita a creantei pe care o constata.
3. Dreptul de trecere, de regula se constituie in cazul imobilelor compuse din constructii si teren, cand imobilul respectiv nu are iesire la strada, astfel incat, proprietarul imobilului fara acces trebuie sa traverseze proprietatea vecina. pentru a ajunge la drum.
In viziunea mea, la apartamente nu e vorba despre nici un drept de trecere. S-ar putea ca dintr-o eroare, actul sa fi fost redactat dupa un model de contract avand ca obiect casa si teren si sa fi ramas fraza respectiva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ raluk0207,
1) userul este cumparator nu vanzator
2) la fel ca la pct 1)
3) la acest punct ma tem ca aveti dreptate, desi este greu de acceptat o astfel de eroare in actele notariale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La dezvoltatori se mai intalnesc diverse clauze si diverse minunatii de situatii de drept... dezmembrari mai degraba fictive decat reale, drepturi de trecere ca s-a dezmembrat fara potecuta lasata, evident...
Parerea mea e sa studiati excat situatia din teren, sa vb cu cel ce va vinde si sa va explice situatia din teren. Toate motivele din spatele minunatelor dezmembrari nu o sa le aflati musai, insa va intereseaza in principal efectele acestor acte macar.
Drept de trecere se face si catre un teren agricol, nu conteaza, fiecare proprietar are drep[t sa ajunga la terenul sau. In cazul de fata ma intreb de ce nu e deja facut acest drept de trecere, daca el e necesar, anterior apartamentarii. Dar e mai degraba retorica intrebarea si bazata pe curiozitate juridica, fara legatura cu efectele contractului.

In privinta garantarii restului de pret, daca este persoana fizica vanzatorul, va recomand sa puteti penalitati in zile/saptamani de la data platii ultimului rest de pret, termen pentru a va da declaratia notariala necesara radierii ipotecii legale a vanzatorului. Daca e dezvoltator, stabiliti un termen final sau o data exacta. Verificati penalitatile puse pentru intarzierea la plata restului de pret si mentionati in contract ceva similar si pentru el. Cu de drept in intarziere etc.
Multumesc pentru raspunsuri si clarificari.

Vanzatorul este persoana fizica. Am sa iau in considerare sugestia Dvs. de a stabili penalitati, suma Y pentru fiecare zi de intarziere privind declaratia notariala, precum si un termen de x zile pentru declaratia notariala necesara radierii ipotecii legale a vanzatorului.

In alta ordine de idei, prin „… renunt în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară a imobilului obiect al prezentului contract, a dreptului de ipotecă imobiliară legală pentru neplata restului de preț, drept prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil“ se intelege ca vanzatorul NU doreste inscrierea unei ipoteci in CF?
Daca semnati cu nu doreste, procura e inutila.
Verificati inca odata situatia de fapt din spatele actului.

Alte discuții în legătură

Privilegiul vanzatorului... ContSters4579 ContSters4579 ...daca la cumpararea dreptului de proprietate asupra unui imobil nu este nevoie de prezenta ambilor soti considerati ca in cazul in care pretul nu se achita ... (vezi toată discuția)
Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)