avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt nedumerit de unele clauze din draftul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt nedumerit de unele clauze din draftul contractului de vânzare-cumpărare imobil. Îmi poate explica cineva la ce se referă?

Buna dimineata,
doresc sa cumpar un apartament si in draftul de contract vanzare-cumparare Notarul a pus urmatoarele fraze. Imi poate explica cineva mai pe intelesul oricui la ce se refera?:

1. Vanzator: „rest de preț (suma ramasa de platit dupa ce s-a dat avansul) în privința căruia nu renunț/renunț în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară a imobilului obiect al prezentului contract, a dreptului de ipotecă imobiliară legală pentru neplata restului de preț, drept prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil“

2. „În cazul neexecutării obligației de plată integrală la scadență, cumpărătorul va fi de drept în întârziere fără vreo altă formalitate sau curgere a vreunui termen, prezentul contract constituind titlu executoriu la această dată, pentru întregul rest de preț, în conformitate cu prevederile art. 100 din Legea 36/1995“

3. Cumparator: „Totodată, declar că accept constituirea dreptului de trecere în condițiile prezentului contract.“

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Ok. Multumesc pentru sugestii. Inteleg ca „… renunt în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară ...“ inseamna renuntarea la inscrierea unei ipoteci in CF si acest lucru face ca declaratia notariala privind radierea ipotecii (cu termen si penalitati pt intarziere) sa nu fie necesara.
Da. Stiti de unde vine dreptul acela de trecere? persoana fizica e dezvoltator sau e o persoana care are un singur apartament?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi s-a trimis un draft in care a ramas referirea la dreptul de trecere. S-a clarificat, - nu mai apare in versiunea actualizata. Vanzatorul nu este dezvoltator. Este vorba despre un apartament din anii `80. Persoana care vinde mai are inca un ap. Multumesc pentru raspunsurile prompte si detaliate.
Pentru restul de pret, dumneavoastra puteti solicita notarea unui drept de ipoteca, asupra imobilului vandut, ulterior ipoteca va fi radiata, dupa plata pretului.

In caz de neplata, poate fi initiata executarea silita, la cererea dumneavoastra, titlul de proprietate fiind act autentic, deci titlu executoriu.

Asadar se va demara executarea silita, in baza titlului de proprietate.

Servitutea locului infundat, dezembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, esentialmente derivat , se instituie la cererea proprietarului fondului dominand, posesia si folosinta realizandu-se asupra proprietarii aservite.

Trecerea se realizeaza prin modalitatea cea mai putin impovaratoare pentru proprietarul fondului aservit.

In cazul apartamentelor, nu trebuie instituit drept de servitute, excludeti acea clauza contractuala.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiul vanzatorului... ContSters4579 ContSters4579 ...daca la cumpararea dreptului de proprietate asupra unui imobil nu este nevoie de prezenta ambilor soti considerati ca in cazul in care pretul nu se achita ... (vezi toată discuția)
Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)