avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice CERTIFICAT ISO 9001:2008
Discuție deschisă în Achiziţii publice

CERTIFICAT ISO 9001:2008

Am o nelamurire legata de procedura de cerere de oferta. Am desfasurat prin intermediul SEAP o procedura de cerere de oferta in vederea achizitionarii unui microbuz transport persoane. In documentatie, pe langa alte documente, am solicitat si certificat ISO 9001:2008 pentru ofertant. Ofertantul care a despus oferta nu are acest certificat ISO pe care l-am solicitat, in schimb a despus o adeverinta din care rezulta faptul ca se afla in curs de certificare, in sensul ca a despus dosarul in vederea cerificarii si va obtine certificatul ISO in luna decembrie abia.
Intrebarea mea este accea daca pot accepta o astfel de oferta sau trebuie sa o resping. Eu nu stiu daca acesta va obtine sau nu certificatul respectiv in luna decembrie, drept pt care sunt in dilema. Precizez ca este si singurul ofertant in cazul de fata.
Cel mai recent răspuns: artgon , utilizator 08:27, 16 Octombrie 2009
aldea_silvia a scris:
... nelamurire legata de procedura de cerere de oferta.
Am desfasurat prin intermediul SEAP o procedura de cerere de oferta in vederea achizitionarii unui microbuz. In documentatie, pe langa alte documente, am solicitat si certificat ISO 9001:2008 pentru ofertant. Ofertantul care a despus oferta nu are acest certificat ISO pe care l-am solicitat, in schimb a despus o adeverinta din care rezulta faptul ca se afla in curs de certificare, in sensul ca a despus dosarul in vederea cerificarii si va obtine certificatul ISO in luna decembrie abia. Intrebarea este accea daca pot accepta o astfel de oferta sau trebuie sa o resping. Eu nu stiu daca acesta va obtine sau nu certificatul respectiv in luna decembrie, drept pt care sunt in dilema. Precizez ca este si singurul ofertant in cazul de fata.

Buna ziua.
Intrebarea Dvs. este foarte pertinenta.
Logica cu care argumentati o optiune anume, este, de asemenea, foarte corecta.
Totusi, cred ca raspunsul la intrebare este chiar la Dvs (sau, ar trebui sa fie).
Va intreb si eu:
Nu aveti, pentru procedura de „cerere de oferta” (altfel o actiune de mare responsabilitate administrativa, foarte importanta in economia programului SEAP si des repetitiva in timp), intocmit in prealabil un „Manual de Proceduri” ?
Responsabilitatea celor care administraza implementarea programului precum si obligatia de transparenta a actiunii, impun elaborarea prealabila a unui document, agreat, asumat si semnat de cei in drept, prin care se stabilesc toate detaliile, inclusiv raspunsul la intrebarea Dvs.
Acest ‚manual de proceduri” asigura transparenta si aplicarea unitara si universal valabila a criteriilor si obligatiilor din cadrul procedurii.
Altfel, cum ar fi siguri ofertantii ca deciziile Dvs. urmeaza o singura logica si ca aceasta nu variaza in functie de „culoarea si/sau „natura” fiecarui ofertant in parte.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
In principiu, faptul ca un operator economic se afla in curs de certificare a unui sistem de management al calitatii/mediu/sanatate ocupationala, nu insemna in mod obligatoriu ca va si obtine acel certificat. Teoretic, in baza contractului si avand in vedere faptul ca declara ca il va obtine in decembrie, ar presupune ca la momentul de fata sa aiba din partea organismului de certificare un raport de audit preliminar sau ceva echivalent prin care s-au stabilit anumite masuri in ceea ce priveste implementarea/certificarea sistemului de management.
In acest caz, si conform "Art. 193 - În cazul în care operatorul economic nu deţine un certificat de calitate astfel cum este solicitat de autoritatea contractantă, aceasta din urmă are obligaţia de a accepta orice alte probe sau dovezi prezentate de operatorul economic respectiv, în măsura în care probele/dovezile prezentate confirmă asigurarea unui nivel corespunzător al calităţii.", se confirma asigurarea unui nivel corespunzator al calitatii. Cu indulgenta, si contractul cu organismul de certificare poate fi considerat ca incadrandu-se la art 193.
Recomandarea mea este sa il acceptati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin iso 22000 sau echivalent? nisara nisara La o licitatie imi cere Dovada implementarii sistemului de management al calitatii conform ISO 22000 sau HACCP, sau echivalent” , prin prezentarea unor ... (vezi toată discuția)
Certificare iso acreditata sau neacreditata? hihahi hihahi Va salut. Intentionez sa achizitionez un certificat ISO (defapt 2, ISO 9001 si ISO 14001) necesare participarii la licitatii de constructii. Am ceva oferte ... (vezi toată discuția)
Solicitare certificat iso 9001 liliana elena liliana elena In cadrul unei proceduri de achizitie publica a fost solicitata prezentarea certificatului ISO 9001.Unul dintre ofertanti nu a depus acest certificat, insa ... (vezi toată discuția)