Am creanta fata de firma X, ai caror asociati au depus mentiune la Reg Com pentru dizolvarea societatii, fapt care s-a si intamplat si acum s-a numit lichidator in cauza.
Intrebarea mea este, daca acum, dupa numirea lichidatorului, daca firma X mai are dreptul sa imi cedeze creante pe care le are de recuperat de la Y , cu care s-a discutat si care a fost de acord sa-mi achite mie in contul datoriei fata de X , intrat in lichidare. Ar fi legal? Inclin sa cred ca ar fi dauna celorlalti creditori inscrisi la masa credala, dar care ar fi temeiul legal care imi interzice asta, sau mai bine zis care ii interzice lui X sa cedeze creante in situatia in care este? Probabil, ca acum societatea fiind administrata de lichidator, ar fi logic ca ei sa nu mai aiba dreptul sa incheie acte juridice, etc...Nu stiu cum sa procedez...
intr-adevar, daca ati incheia cu firma prin lichidator un contract de cesiune de creanta s-ar putea interpreta ca acest contract este in frauda celorlalti creditori.
mai mult, daca firma aflata in lichidare nu isi va achita toate datoriile, lichidatorul va trebui sa solicite deschiderea procedurii falimentului, iar in cadrul acestei proceduri contractul de cesiune de creanta va putea fi anulat (stiu ca exista un text in legea 85/06, insa la ora asta nu am textul legii la indemana).